Γαλλία: Η σιωπή εκείνων που γνώριζαν για τις κακοποιήσεις – Η αδράνεια της κοινωνίας προβληματίζει τα θύματα του βιαστή γιατρού

Γαλλία: Η σιωπή εκείνων που γνώριζαν για τις κακοποιήσεις – Η αδράνεια της κοινωνίας προβληματίζει τα θύματα του βιαστή γιατρού

Δίκη του βιαστή γιατρού στη Γαλλία αποκαλύπτει την κοινωνική αδιαφορία και τα θύματα απαιτούν δράση. Μία σημαντική δίκη εξελίσσεται στη Γαλλία, στην οποία θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον γιατρό Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ προσπαθούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις προσωπικές τους τραγωδίες. Η διαδικασία αυτή έχει αναδειχθεί σε καθοριστική στιγμή για την γαλλική κοινωνία, μετά την υπόθεση Πελικό που είχε σοκάρει το κοινό και προκάλεσε συζητήσεις σχετικά με τις νομοθεσίες για τη σεξουαλική κακοποίηση στη χώρα.

Η δίκη του Λε Σκουαρνέκ, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι κακοποίησε σεξουαλικά 299 άτομα, σχεδόν όλα παιδιά, ολοκληρώνεται αυτή την Τετάρτη. Παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες δημοσιογράφοι παρακολούθησαν τη διαδικασία, η αδιαφορία της κοινωνίας απέναντι σε αυτή την υπόθεση έχει προκαλέσει απογοήτευση στους επιζώντες, όπως αναφέρει η 36χρονη Μανόν Λεμουάν, μία από τα θύματα, η οποία δήλωσε: Η κοινωνία μοιάζει εντελώς αδιάφορη. Είναι τρομακτικό να σκέφτομαι ότι [οι βιασμοί] θα μπορούσαν να ξανασυμβούν.

Η Λεμουάν και άλλοι θύτες, δημιούργησαν ομάδα εκστρατείας για να πιέσουν τις γαλλικές αρχές, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι αγνόησε μια υπόθεση που αποκαλύπτει σημαντικές θεσμικές αδυναμίες. Ένα ερώτημα που απασχολεί τους θύτες είναι γιατί δεν συστάθηκε κοινοβουλευτική επιτροπή για να διερευνήσει την υπόθεση, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις κακοποίησης.

Η δίκη αυτή, αν και συγκριτικά με άλλες πιο γνωστές περιπτώσεις κακοποίησης δεν έχει λάβει την προσοχή που της αρμόζει, υπογραμμίζει την πατριαρχική φύση της κοινωνίας, στην οποία οι άνδρες σε υψηλές θέσεις παραμένουν ατιμώρητοι. Στη διάρκεια της δίκης, η δικηγόρος των θυμάτων, Μύριαμ Γκιουζ-Μπεναγιούν, καταδίκασε τη σιωπή όσων γνώριζαν για τις κακοποιήσεις, λέγοντας ότι η σιωπή αυτή είναι μέρος του προβλήματος.

Τα εγκλήματα του Λε Σκουαρνέκ, που διαπράχθηκαν μεταξύ 1998 και 2014, αποκαλύπτουν βαθιές θεσμικές ανεπάρκειες και προκαλούν την αμφισβήτηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που τον κάλυπτε επί χρόνια. Ο Λε Σκουαρνέκ, μιλώντας στο δικαστήριο, εξέφρασε ότι ήταν συναισθηματικά δεμένος με τα θύματά του, αναδεικνύοντας την ανησυχητική πραγματικότητα των αδικημάτων που διέπραξε.

Η δίκη είναι επίσης μια ευκαιρία για τα θύματα να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να θεραπεύσουν τα τραύματά τους, με αρκετούς να την περιγράφουν ως μία μορφή ομαδικής θεραπείας, επισημαίνοντας τη σημασία της φωνής τους. Εκθέτουμε τον πόνο και τις εμπειρίες μας και τα αφήνουμε πίσω μας, αναφέρει η Λεμουάν, ελπίζοντας να δώσει φωνή σε άλλους που έχουν υποφέρει σιωπηλά.

Τα εγκλήματα και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, μαζί με τις αντιδράσεις των θυμάτων, αποκαλύπτουν την αναγκαία ανάγκη να αλλάξει η κοινωνία και να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθησία στις υποθέσεις κακοποίησης. Η υπόθεση του Λε Σκουαρνέκ λειτουργεί ως ένα παράθυρο στην αναγκαία αλλαγή που απαιτείται στην γαλλική κοινωνία, καλώντας σε περισσότερη προσοχή και δράση από τις αρχές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play