Αποφυλάκιση Σαρκοζί: Ο πρώην πρόεδρος επιστρέφει σπίτι του, εν μέσω νομικών προκλήσεων και δηλώσεων για τη φυλακή. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αποφυλακίστηκε και επέστρεψε στο σπίτι του τη Δευτέρα, μετά από απόφαση δικαστηρίου του Παρισιού, το οποίο έκρινε ότι μπορεί να αφεθεί ελεύθερος ενώ εκκρεμεί η έφεσή του κατά της καταδίκης του για συνωμοσία με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων από τη Λιβύη. Η αλήθεια θα επικρατήσει, ανέφερε ο Σαρκοζί, αφού αντιμετώπισε τη φυλάκιση του από τις 21 Οκτωβρίου, όταν κρίθηκε ένοχος για εγκληματική συνωμοσία σε σχέση με τις προσπάθειες στενών συνεργατών του να εξασφαλίσουν κεφάλαια για την προεκλογική του εκστρατεία του 2007 από τον αποβιώσαντα ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.
Ο πρώην συντηρητικός ηγέτης, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος από το 2007 έως το 2012, χαρακτήρισε τη διαμονή του στη φυλακή δύσκολη, επισημαίνοντας: “Είναι πραγματικά δύσκολο — όπως πρέπει να είναι για κάθε κρατούμενο. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι εξαντλητικό.” Μετά την επιστροφή του στο σπίτι, ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο X ότι αισθάνεται ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη που δέχθηκε από τους πολίτες.
Η αποφυλάκισή του βασίστηκε σε συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το ενδεχόμενο διαφυγής, χωρίς να υποδηλώνει την πιθανότητα επιτυχίας της έφεσης. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος διαφυγής και αποφάσισε να του επιβάλει όρους, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εξόδου από τη Γαλλία.
Ο Σαρκοζί αρνείται τις κατηγορίες και αποκαλεί τον εαυτό του θύμα εκδίκησης και μίσους. Αν και δεν παραβρέθηκε αυτοπροσώπως στην ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας, συμμετείχε μέσω βιντεοσύνδεσης. Η πρόσφατη καταδίκη του, που περιλάμβανε ποινές που του επιβλήθηκαν για διαφθορά και άσκηση επιρροής, προκάλεσε πολλές νομικές περιπέτειες από την αποχώρησή του από το αξίωμα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
