Γαλλία: Σαράντα χρόνια από την ανατίναξη του Rainbow Warrior από τις μυστικές υπηρεσίες

Γαλλία: Σαράντα χρόνια από την ανατίναξη του Rainbow Warrior από τις μυστικές υπηρεσίες

Εβδομήντα χρόνια μετά την ανατίναξη του Rainbow Warrior, η Greenpeace συνεχίζει την αποστολή της για κλιματική δικαιοσύνη. Πριν από σαράντα χρόνια, το πλοίο Rainbow Warrior της Greenpeace βυθίστηκε από δύο βόμβες που είχαν τοποθετήσει πράκτορες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, όπως αναφέρει το Radio France Internationale. Η βομβιστική επίθεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του φωτογράφου Φερνάντο Περέιρα, σχεδιάστηκε για να τερματίσει την εκστρατεία της Greenpeace κατά των γαλλικών πυρηνικών δοκιμών. Ωστόσο, το περιστατικό κινητοποίησε το παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα και άφησε μόνιμη κηλίδα στη διεθνή φήμη της Γαλλίας.

Τη νύχτα της 10ης Ιουλίου 1985, το Rainbow Warrior ήταν αγκυροβολημένο στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και προετοιμαζόταν να ηγηθεί ενός στολίσκου διαμαρτυρίας προς τη Μορούρα, όπου η Γαλλία πραγματοποιούσε πυρηνικές δοκιμές για δεκαετίες. Η αποστολή της Greenpeace στον Ειρηνικό περιλάμβανε τη μαρτυρία και την καταγραφή των δοκιμών, καθώς και την υποστήριξη των τοπικών ακτιβιστών κατά των πυρηνικών.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, δύο υποβρύχιες βόμβες εξερράγησαν στο πλοίο, με τη δεύτερη έκρηξη να προκαλεί την ταχεία βύθισή του. Ο Φερνάντο Περέιρα, ο οποίος είχε κατέβει κάτω από το κατάστρωμα για να πάρει τον φωτογραφικό του εξοπλισμό, πνίγηκε καθώς το πλοίο βυθίστηκε γρήγορα. Η επίθεση αποκαλύφθηκε ότι ήταν έργο Γάλλων πρακτόρων, μέρος μιας μυστικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία Opération Satanique, η οποία είχε εγκριθεί από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της γαλλικής κυβέρνησης.

Οι συνέπειες ήταν άμεσες και σοβαρές, με τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας να συλλαμβάνουν δύο Γάλλους πράκτορες, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια φυλάκιση, αλλά μετέπειτα εξέτισαν λιγότερο από δύο χρόνια σε στρατιωτική βάση στην Πολυνησία.

Η βύθιση του Rainbow Warrior οδήγησε τη Γαλλία σε δεινή θέση, με τη χώρα να αναγκάζεται να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις στη Νέα Ζηλανδία και στην Greenpeace. Οι ενέργειες αυτές έφεραν στην επιφάνεια τον έλεγχο της κυβέρνησης και την άμεση εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών.

Η επίθεση δεν σταμάτησε τη Greenpeace, η οποία είδε αύξηση στη δημόσια υποστήριξή της και συνεχίζει τον αγώνα της για κλιματική δικαιοσύνη. Σαράντα χρόνια μετά, οι ακτιβιστές κινητοποιούνται για να αποτίσουν φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν, προκειμένου να ενισχύσουν τη φωνή τους για την προστασία του πλανήτη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play