Γάζα: Δραματική έκκληση του ΟΗΕ για την κατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης

Γάζα: Δραματική έκκληση του ΟΗΕ για την κατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης

Η κατάσταση στη Γάζα είναι απελπιστική, απαιτώντας άμεσες διεθνείς παρεμβάσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια. Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, Τομ Φλέτσερ, απηύθυνε χθες έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αξιολογήσει την τήρηση των υποχρεώσεων του Ισραήλ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας ότι η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακο γίνεται ολοένα πιο καταστροφική. «Δεν μας έχουν απομείνει λέξεις στο λεξιλόγιο για να περιγραφεί η κατάσταση», δήλωσε ο κ. Φλέτσερ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει την πρόσβαση σε τρόφιμα και ιατρικά εφόδια για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, με την έλλειψη τροφίμων να είναι δραματική και τους πολίτες να δέχονται πυρά στην προσπάθειά τους να βρουν φαγητό.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις, με τον αξιωματούχο του οργανισμού να προειδοποιεί για τον κίνδυνο θανάτου και τραυματισμού των αμάχων. «Ανθρωποι πεθαίνουν προσπαθώντας να βρουν τροφή για τις οικογένειές τους», πρόσθεσε. Παράλληλα, ο Τομ Φλέτσερ επισήμανε τις δηλώσεις μελών της ισραηλινής κυβέρνησης, οι οποίες αναφέρονταν σε εσκεμμένη στέρηση τροφής από τους Παλαιστίνιους, χαρακτηρίζοντας αυτή τη μέθοδο διεξαγωγής πολέμου ως έγκλημα πολέμου.

Η αναγκαιότητα μιας διεθνούς αντίδρασης είναι επείγουσα, καθώς δεν μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ του τερματισμού του λιμού αμάχων στη Γάζα και της άμεσης απελευθέρωσης των ομήρων. «Πρέπει να αξιώσουμε από το Ισραήλ να εφαρμόσει τις ίδιες αρχές και τους ίδιους νόμους που ισχύουν για όλα τα άλλα κράτη», κατέληξε ο Βρετανός διπλωμάτης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play