Η Χαμάς καλεί σε ασφαλή αποχώρηση μαχητών της από σήραγγες στη Γάζα, τονίζοντας την ευθύνη του Ισραήλ. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς προχώρησε χθες σε μια επείγουσα έκκληση προς τις χώρες μεσολαβητές, ζητώντας τους να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής αποχώρηση δεκάδων Παλαιστινίων μαχητών, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε υπόγειες σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι πλήρως υπεύθυνο για τη ζωή των μαχητών μας και κάλεσε τους μεσολαβητές να ενεργήσουν άμεσα.
Το αίτημα έρχεται στο φως της ανακοίνωσης του ισραηλινού στρατού, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι σκότωσε πάνω από είκοσι μέλη της Χαμάς κατά τη διάρκεια προσπαθειών διαφυγής τους από τις υπόγειες υποδομές στην περιοχή και συνέλαβε άλλους οκτώ. Είναι η πρώτη φορά που η Χαμάς παραδέχεται δημόσια ότι μερικοί από τους μαχητές της έχουν παγιδευτεί σε αυτές τις σήραγγες.
Από αναφορές των ισραηλινών ΜΜΕ προκύπτει ότι 100 με 200 μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς είναι εγκλωβισμένα κάτω από την πόλη Ράφα, περιοχή που ελέγχεται από τον ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη υπό πίεση των ΗΠΑ, ο ισραηλινός στρατός όφειλε να αποσυρθεί από το παραθαλάσσιο τμήμα του θυλάκου.
Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ αναφέρθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε 200 μαχητές που έχουν αποκλειστεί στη Ράφα, κρίνοντας ότι η τύχη τους θα μπορούσε να κρίνει την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας. Ωστόσο, οι ισραηλινές αρχές φαίνεται να μην είναι διατεθειμένες να επιτρέψουν την ασφαλή έξοδο αυτών των μαχητών, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να εμμένει στην καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς.
Στη χθεσινή της ανακοίνωση, η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβιάζει τους όρους της κατάπαυσης του πυρός, εκτελώντας επιχειρήσεις εναντίον μαχητών της που βρίσκονται παγιδευμένοι στις υπόγειες σήραγγες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
