Γάζα: Σκηνικό Αποκάλυψης σύμφωνα με τις ΜΚΟ, χωρίς τροφή, νερό, φάρμακα και καύσιμα

Γάζα: Σκηνικό Αποκάλυψης σύμφωνα με τις ΜΚΟ, χωρίς τροφή, νερό, φάρμακα και καύσιμα

Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται, με ΜΚΟ να προειδοποιούν για συνεχείς γενοκτονίες. Απαντώντας στην ανακοίνωση για την περιορισμένη επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία από το Ισραήλ, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Γιατροί του Κόσμου και Γιατροί χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι η βοήθεια που θα εισέλθει είναι ελάχιστη και δεν μπορεί να σταματήσει την καταστροφή που έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών αποκλεισμού. Η βοήθεια αυτή είναι σχεδόν συμβολική και δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων στην περιοχή, δήλωσε η Κλερ Νικολέ, υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Ενώ η Νικολέ αναγνωρίζει ότι η βοήθεια είναι καλύτερη από το τίποτα, επισημαίνει την ανάγκη επανέναρξης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας σε επαρκείς ποσότητες, όπως κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας από 19 Ιανουαρίου έως 18 Μαρτίου, όταν περίπου 600 φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά.

Ο Ζαν-Ραφαέλ Πουατού από τη ΜΚΟ Δράση κατά της Πείνας περιγράφει την κατάσταση στη Γάζα ως «σκηνικό Αποκάλυψης», επισημαίνοντας την πλήρη έλλειψη τροφίμων, νερού, φαρμάκων και καυσίμων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ανέφερε ότι η βοήθεια είναι απαραίτητη για να μην λιμοκτονήσει ο πληθυσμός, ωστόσο τόνισε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο της περιοχής.

Σήμερα, οι Γιατροί του Κόσμου καταγγέλλουν πανικό και απόλυτη σύγχυση στη Γάζα, θεωρώντας τη μερική επανέναρξη της βοήθειας ως ρητορική κίνηση για να αντιμετωπιστεί η διπλωματική πίεση. Επισημαίνουν ότι υπάρχουν δείκτες που υποδηλώνουν μια συνεχιζόμενη γενοκτονία.

Οι τρεις ΜΚΟ εκφράζουν επίσης ανησυχία για την ασφάλεια των ομάδων τους που εργάζονται επί του πεδίου, οι οποίες αποτελούνται κυρίως από Παλαιστίνιους ανθρωπιστές. Ο Ζαν-Φρανσουά Κορτί, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, δήλωσε ότι πρόκειται για κρίση της ανθρωπότητας και ότι οι Δυτικοί δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη σφαγή.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, επεσήμανε ότι οι περιορισμένες ποσότητες βοήθειας που επιτρέπεται να εισέλθουν δεν αντικαθιστούν την ανάγκη για πλήρη πρόσβαση στους πολίτες που έχουν ανάγκη. Σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη διαθέτουν 171.000 τόνους τροφίμων έτοιμους προς αποστολή, αλλά απαιτείται άμεση πρόσβαση για την κάλυψη των αναγκών.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι επέτρεψαν τη διέλευση φορτηγών με βρεφικές τροφές, αν και ο αριθμός τους είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play