Νεκροί από βομβαρδισμούς στη Γάζα: Ανθρωπιστική κρίση εν μέσω κλιμάκωσης της βίας. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια νέων αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ τη νύχτα στη Γάζα, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της πολιτικής άμυνας, Μαχμούντ Μπασάλ. Ο Μπασσάλ ανέφερε στο AFP ότι ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα έπληξαν τον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας στη νοτιοδυτική πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας 10 άτομα. Παράλληλα, ελικόπτερα του Ισραήλ έπληξαν ένα διαμέρισμα στη δυτική πλευρά της πόλης, προκαλώντας τον θάνατο τριών ακόμα ατόμων και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους.
Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια επιχείρηση κατάληψης της Γάζας, του μεγαλύτερου αστικού κέντρου της παλαιστινιακής περιοχής. Η κλιμάκωση των βομβαρδιστικών επιθέσεων και οι διαταγές για άμεσες εκκενώσεις υπογραμμίζουν την ένταση της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Times of Israel και το ισραηλινό Κανάλι 12, το Ισραήλ σχεδιάζει να καλέσει 60.000 εφέδρους στον στρατό, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκτοπισμού των Παλαιστινίων προς τη Ράφα και της πλήρους κατοχής της Γάζας.
Η σταδιακή επιστράτευση των 60.000 εφέδρων έχει ήδη ξεκινήσει, με σκοπό την ολοκληρωτική κατάληψη του θύλακα. Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στα μέτωπα της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή ενόψει των επικείμενων επιχειρήσεων. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαμένουν στη Γάζα και στις γύρω περιοχές, οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση λιμού.
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023 είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 1.219 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία του AFP. Στην αντεπίθεση, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 63.557 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα, πληροφορίες που ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr