Η 19η Μαΐου τιμά τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ποντίων, μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ελληνισμού. Η 19η Μαΐου είναι μια ημέρα μνήμης που συμβολίζει μία από τις πιο εμβληματικές τραγωδίες στην ιστορία του ελληνισμού, γνωστή ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στις 19 Μαΐου 1919, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και δίνει το έναυσμα για την έναρξη του δεύτερου και ακόμη πιο φονικού σταδίου της γενοκτονίας, που είχε αρχίσει το 1913 και διήρκεσε μέχρι το 1923.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 353.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τον ποντιακό ελληνισμό βρήκαν φρικτό θάνατο μέσω σφαγών, εμπρησμών και εξοντωτικών μετακινήσεων, τις οποίες οργάνωσε το τουρκικό κράτος. Ο όρος γενοκτονία καθιερώθηκε διεθνώς το 1943 και αναφέρεται στα εγκλήματα κατά ανθρωπότητας που διαπράττονται με σκοπό την εξάλειψη ενός πληθυσμού.
Η γενοκτονία αυτή αποτελεί όχι μόνο μια φρικτή πράξη κατά των Ποντίων αλλά και ένα διαρκές στίγμα για την ανθρωπότητα. Το ιστορικό περιοδικό Ελεύθερον Βήμα, το οποίο ξεκίνησε την κυκλοφορία του το 1922, στις 17 Μαρτίου 1923, υπενθύμισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, εγχώριας και διεθνούς, σχετικά με την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στον Πόντο.
Οι στρατιωτικές και θρησκευτικές αρχές, καθώς και δημοσιογράφοι της εποχής, γίνονταν μάρτυρες των φρικαλεοτήτων που υπέφεραν οι Πόντιοι, οι οποίοι μεταφέρονταν κατά εκατοντάδες, σαν βοοειδή, προς τα κέντρα εκδίωξης και σφαγής. Οι απεγνωσμένες κραυγές και οι θρήνοι που αναβλύζουν από τα θύματα αποτυπώνουν μια σκληρή πραγματικότητα που δεν μπορεί να ξεχαστεί.
Στο πλαίσιο της αναβίωσης αυτής της ιστορικής μνήμης, οι αφηγήσεις των επιζησάντων και οι μαρτυρίες εκείνων που βίωσαν την καταστροφή της πατρίδας τους είναι αναγκαίες για την κατανόηση της διάστασης αυτού του ιστορικού εγκλήματος.
Πηγή περιεχομένου: in.gr