Γερμανία: Τέλος στη χρηματοδότηση ΜΚΟ για διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο

Γερμανία: Τέλος στη χρηματοδότηση ΜΚΟ για διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο

Η Γερμανία καταργεί τη χρηματοδότηση ΜΚΟ για τη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας αποφάσισε την κατάργηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης για μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο, κίνηση που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην χώρα. Η Γερμανία ωστόσο παραμένει προσηλωμένη στον ανθρωπισμό και θα τον υποστηρίζει πάντα παντού στον κόσμο. Ο Γερμανός υπουργός Γιόχαν Βάντεφουλ υπερασπίστηκε αυτήν την απόφαση, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις αρμοδιότητα του ΥΠΕΞ και αναφέρθηκε σε προηγούμενες κριτικές του προς την κατεύθυνση αυτή. Η αναστολή διάθεσης κονδυλίων για τη διάσωση προσφύγων προκύπτει από το σχέδιο προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δεν περιλαμβάνει πλέον κεφάλαια για αντίστοιχες οργανώσεις.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη χρηματοδότηση δύο εκατομμυρίων ευρώ που είχε εγκριθεί για την περίοδο 2023-2026 και η οποία προοριζόταν εξ ολοκλήρου για γερμανικές πρωτοβουλίες διάσωσης. Αντί αυτού, το ΥΠΕΞ αποφάσισε να διατεθεί ένα ποσοστό για την καθολική κοινότητα του Σαντ Εγκίντιο στην Ιταλία. Η χρηματοδότηση οργανώσεων όπως οι SOS Humanity, Sea-Eye και SOS Méditerranée έχει μειωθεί, παρά το γεγονός ότι η Μεσόγειος είναι μία από τις πιο επικίνδυνες οδούς προσφύγων παγκοσμίως, με περισσότερους από 32.200 θανάτους ή αγνοούμενους από το 2014. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που συμμετέχουν στη διάσωση ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα για περίπου δέκα χρόνια, αντέτειναν ότι η απόφαση αυτή αποδεικνύει την έλλειψη δέσμευσης της γερμανικής κυβέρνησης προς την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος.

Η κριτική από τον διευθύνοντα σύμβουλο της SOS Humanity, Τιλ Ρούμενχολ, έρχεται να ενισχύσει την αντίθεση: «είναι παράλογο το γεγονός ότι τόσα πολλά χρήματα δαπανώνται για την απομόνωση της Ευρώπης, ενώ τόσο λίγα για τη διάσωση ανθρώπων». Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν παραμείνει αδρανείς παρά τις πολιτικές επιχειρήσεις διάσωσης που έχουν σώσει περισσότερες από 175.000 ζωές από το 2015.

Η χρηματοδότηση από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια της θητείας της Αναλένα Μπέρμποκ, και η Χριστιανική Ένωση (CDU/SCU) είχε επανειλημμένα καταγγείλει τις ΜΚΟ για προώθηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play