Αναγνώριση και συμβολή του Γιάννη Ψυχάρη στη γλωσσική και πνευματική ζωή της Ελλάδας. Η Χίος, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα γιορτάζουν τη μνήμη του Γιάννη Ψυχάρη, ενός από τους σημαντικότερους δασκάλους του Δημοτικισμού, με αφορμή την εκατονταετία από τη γέννησή του. Η αναγνώριση της συμβολής του στην αναμόρφωση της πνευματικής μας ζωής υπήρξε σχεδόν ομόθυμη, αν και υπήρξαν και ελάχιστες φωνές αντίθετες. Οι φωνές αυτές δεν στόχευσαν στη συζήτηση της αξίας του έργου του, αλλά συνέχισαν την εκστρατεία συκοφάντησης που τον ακολούθησε καθόλη τη διάρκεια της ταραχώδους ζωής του. Παρά την παρέλευση 25 ετών από τον θάνατό του, οι παλαιές αντιπαραθέσεις και πάθη γύρω από την προσωπικότητά του παραμένουν έντονα.
Ο Ψυχάρης, ως ηγετική φυσιογνωμία, δεν είναι μόνο ο πρώτος που ανέδειξε τη σημασία του γλωσσικού ζητήματος, αλλά και εκείνος που εμφανίστηκε στην κατάλληλη στιγμή για να προωθήσει τη Δημοτική ως αναγκαία γλώσσα του έθνους. Οι πολιτικές και πνευματικές του προσεγγίσεις καθόρισαν τον τρόπο που η γλώσσα θα εξελιχθεί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ύπαρξης μιας εθνικής λογοτεχνικής γλώσσας.
Η ευρύτερη αναγνώριση που απολαμβάνει σήμερα, με την προοπτική να στηθεί ένα άγαλμά του σε πανεπιστημιακό περιβάλλον, καταδεικνύει ότι, αν και η αλήθεια μπορεί να παραγνωρίζεται και να συκοφαντείται, τελικά πάντα βρίσκει τον δρόμο της προς την αναγνώριση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr