Γιαννίτσης: Το δημογραφικό ζήτημα απαιτεί πολιτική μακράς πνοής

Γιαννίτσης: Το δημογραφικό ζήτημα απαιτεί πολιτική μακράς πνοής

Αναλύσεις για τη δημογραφική κρίση στην Ελλάδα και την ανάγκη στρατηγικών λύσεων. Για την τρέχουσα κατάσταση του Brain Drain και τις διαχρονικές αδυναμίες που οδηγούν στη φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης, στο συνέδριο Brain Retain & Regain, το οποίο διεξάγεται στη βιβλιοθήκη της Βουλής. Σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους δημοσιογράφους Αναστασία Γιάμαλη και Νικήτα Κορωνάκη, καθώς και με τη συμμετοχή του ευρωβουλευτή και καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλα Φαραντούρη, ο κ. Γιαννίτσης επισήμανε το κρίσιμο θέμα του δημογραφικού, το οποίο, όπως υποστήριξε, απαιτεί πολιτική μακράς πνοής.

Ανέφερε ότι ανήκει στη γενιά που βίωσε τη μεγάλη μετανάστευση των Ελλήνων σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστραλία και παρατήρησε ότι σήμερα η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς οι γεννήσεις από το 2011 έως το 2022 είναι κατά 330.000 λιγότερες από τους θανάτους. Σήμερα, η ανεργία φτάνει περίπου τους 370.000 και οι άνθρωποι που μεταναστεύουν στο εξωτερικό έχουν ξεπεράσει τους 230.000. Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι η φυγή ανθρώπινου δυναμικού είναι ανησυχητική και ότι η καθαρή μετανάστευση είναι επιδεινούμενη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το δημογραφικό ζήτημα απαιτεί συνεργασία από διαδοχικές κυβερνήσεις για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχίες για την υπογεννητικότητα και για το γεγονός ότι το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί στα 8 εκατομμύρια. Σημαντική είναι και η αναφορά του στο πρόβλημα του ασφαλιστικού, που απαιτεί προσοχή, δεδομένης της ανισορροπίας στην αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους.

Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις προσφέρουν υψηλότερους μισθούς, ενώ οι μικρότερες, που απασχολούν κάτω από 10 άτομα, έχουν χαμηλούς μισθούς. Επιπλέον, η κατάσταση στο δημόσιο τομέα δεν είναι ενθαρρυντική, καθώς δεν μπορεί να προσελκύσει ικανούς επιστήμονες από το εξωτερικό.

Η συζήτηση αποκάλυψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και την ανάγκη για πολιτικές που θα ενισχύσουν την ποιότητα ζωής και τις υποδομές, προκειμένου να αναστραφεί η φυγή του ανθρώπινου δυναμικού.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play