Γιατί αποτυγχάνουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία;

Γιατί αποτυγχάνουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία;

Η αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ουκρανία καταδεικνύει τις σύνθετες προκλήσεις στην περιοχή. Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από την εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου του προεδρεύοντα των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αποδείχθηκε πιο δύσκολη απ’ ό,τι αναμενόταν, με τις διπλωματικές συνομιλίες να μην έχουν προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Σε τέτοιο βαθμό, που ο Τραμπ προχώρησε σε ανακοίνωση ότι αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις. Στο πρόσωπο του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τραμπ έχει έναν έμπειρο αντίπαλο, ο οποίος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ανυπομονησία του Αμερικανού προεδρεύοντα.

Από την αρχή των συνομιλιών, οι δύο πλευρές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις βασικές τους ανησυχίες σχετικά με την εθνική τους ασφάλεια. Καμία ειρηνευτική συμφωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη αν δεν απαντά στους φόβους και των δύο πλευρών. Η αδυναμία της Δύσης να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοβαρές προκλήσεις στην επίτευξη μιας συμφωνίας. Ανάμεσα στις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν είναι και η διαρκής πίεση από την πλευρά της Ρωσίας να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα εδάφη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει έγγραφο που να εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τα διάφορα θέματα που σχετίζονται με την ειρηνική διαδικασία, όπως η μόνιμη ουδετερότητα της Ουκρανίας και η απουσία ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της, παραμένουν καθοριστικά για την κατεύθυνση που θα πάρει η διαπραγμάτευση. Σε περίπτωση που οι πλευρές δεν καταφέρουν να καθίσουν στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, θα κινδυνεύσουν να οδηγηθούν σε αποτυχία.

Εν κατακλείδι, η πρόκληση της διαπραγμάτευσης απαιτεί συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, καθώς οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις του παρελθόντος παρέχουν μαθήματα για το μέλλον.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play