Η γενιά Χ είναι η πιο παραμελημένη και ψυχολογικά ταλαιπωρημένη από όλες τις γενιές, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1970 και 1980 πιθανώς θυμούνται το βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Ντάγκλας Κόπλαντ με τίτλο Generation X: Ιστορίες για μια έκρυθμη κουλτούρα. Αυτό το πλέον σπανιότατο έργο, που αναγνωρίστηκε ως η Βίβλος της γενιάς των ’90s, συνεχίζει να έχει σημασία σήμερα, καθώς οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς, που ενηλικιώθηκαν σε έναν κόσμο υπό την επιρροή του νεοφιλελευθερισμού, είναι οι λησμονημένοι πενηντάρηδες του σήμερα.
Οι πενηντάρηδες του σήμερα είναι η πιο αγνοημένη από τα μέσα ενημέρωσης γενιά και η πιο ψυχολογικά ταλαιπωρημένη. Παρά τη συνεχή συζήτηση γύρω από τις νεότερες γενιές, όπως η GenZ και οι millennials, η Generation X μένει συνήθως εκτός του προσκήνιου, με την προσωπική τους ευτυχία να επιδεινώνεται. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Ipsos σε 30 χώρες, το ένα τρίτο των εκπροσώπων αυτής της γενιάς δηλώνει ότι είναι καθόλου ευτυχισμένο ή μόνο λίγο ευτυχισμένο, το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη γενιά.
Οι πενηντάρηδες αντιμετωπίζουν την κρίση της μέσης ηλικίας και τα αυξανόμενα προβλήματα υγείας, καθώς και την απογοήτευση που προέρχεται από την αίσθηση ότι δεν έχουν επιτύχει τα όνειρά τους. Ένας βασικός παράγοντας της δυστυχίας τους είναι ότι είναι αναγκασμένοι να φροντίζουν τα παιδιά τους, που δεν έχουν απογαλακτιστεί, και τους γονείς τους.
Η γενιά Χ έχει υποφέρει σημαντικά από τη στεγαστική κρίση, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν υποθηκευμένα σπίτια ή αναζητούν οικογενειακά καταλύματα σε υπερβολικά υψηλά ενοίκια. Επιπλέον, οι μισθοί δεν έχουν επανέλθει στα επίπεδα πριν την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να βλέπουν τα χρήματα να τελειώνουν πριν από το τέλος του μήνα.
Αν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δει την ανάκαμψη των γενιών τους, η ελληνική γενιά Χ είναι ακόμη αντιμέτωπη με προκλήσεις και δυσκολίες. Το περιοδικό Economist επισημαίνει ότι τα βάσανα της γενιάς αυτής δεν προέρχονται μόνο από τις δυσκολίες της ηλικίας, αλλά και από το γεγονός ότι είναι καταδικασμένη να ζει σε συνθήκες οικονομικής αστάθειας και προσωπικών προκλήσεων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr