Γιατί η Κίνα επιλέγει να μην εκμεταλλευτεί την κρίση ΕΕ-ΗΠΑ με στρατηγική γοητείας;

Γιατί η Κίνα επιλέγει να μην εκμεταλλευτεί την κρίση ΕΕ-ΗΠΑ με στρατηγική γοητείας;

Η Κίνα δεν εκμεταλλεύεται την κρίση ΕΕΗΠΑ, καθώς επιλέγει να διατηρήσει μια σκληρή στάση και στρατηγική πίεσης. Με άδεια χέρια αποχώρησαν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, από τη σύνοδο ΚίναςΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο στις 24 Ιουλίου. Η ατμόσφαιρα πριν από τη συνάντηση, η οποία σηματοδοτούσε την 50ή επέτειο των σχέσεων ΕΕΚίνας, δεν ήταν ευνοϊκή για καμία από τις δύο πλευρές. Αν και υπήρξαν γενικές δεσμεύσεις για συνεργασία σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη συζήτηση για την προμήθεια κρίσιμων ορυκτών, η Κίνα παρέμεινε αμετάκλητη σε κομβικά ζητήματα. Για παράδειγμα, η υποστήριξή της στη Ρωσία, οι κυρώσεις που αφορούν τους ευρωπαίους βουλευτές και οι περιορισμοί στην εξαγωγή κρίσιμων πρώτων υλών και μαγνητών σπάνιων γαιών δείχνουν μια σαφή πολιτική γραμμή.

Στην τρέχουσα συγκυρία, οι σχέσεις ΕΕΗΠΑ είναι στο χειρότερο σημείο τους. Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να καθυστερούν, με τις πιθανότητες να επιβληθούν επιπλέον δασμοί στην ΕΕ από τον Ντόναλντ Τραμπ να εντείνονται. Αυτό δημιουργεί ένα πολιτικό κενό, που θα μπορούσε να έχει εκμεταλλεύσιμες προεκτάσεις για την Κίνα. Ωστόσο, αντί να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη, η Κίνα προτιμά να πιέσει τις ευρωπαϊκές χώρες για μονομερείς υποχωρήσεις.

Ο Αμερικανός ειδικός, Τζούλιαν Γκέβιρτς, επισημαίνει ότι η Κίνα έχει μια επιτυχημένη στρατηγική πίεσης, πιστεύοντας ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί την πολυπολική εποχή προς όφελός της. Αυτή η στρατηγική αποδεικνύει την αυτοπεποίθηση του Πεκίνου σχετικά με την ισχύ του και την υποτίμηση της γεωπολιτικής αξίας της Ευρώπης. Η Δύση φαίνεται να διασπάται εκ των έσω, χωρίς η Κίνα να χρειάζεται να επιδεικνύει ανοιχτά στρατηγικές γοητείας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play