Ανακαλύψτε γιατί η έννοια του κουλ σχετίζεται με χαρακτηριστικά προσωπικότητας και πολιτισμικές διαφορές. Ο Ντέιβιντ Μπόουι είχε μια μοναδική ικανότητα να είναι αφοσιωμένος στην καλλιτεχνική του έκφραση, εκφράζοντας την ελευθερία και την αυτονομία που έτειναν να τον χαρακτηρίζουν. Η επιστήμη παρέχει εξηγήσεις για το τι κάνει κάποιους ανθρώπους να θεωρούνται κουλ, ενώ άλλοι, αν και καλοί, δεν διαθέτουν την ίδια γοητεία. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Psychology: General και αναλύθηκε από τους New York Times, υπάρχουν έξι κοινά χαρακτηριστικά που εντοπίζονται σε άτομα που θεωρούνται κουλ: είναι εξωστρεφείς, ηδονιστές, ισχυροί, περιπετειώδεις, ανοιχτοί και αυτόνομοι.
Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 6.000 άτομα από 12 χώρες, οι οποίοι αναγνώρισαν τη λέξη cool στα αγγλικά, γεγονός που υποδηλώνει μια ενδεχόμενη επιρροή της δυτικής κουλτούρας. Οι αντιλήψεις για το τι σημαίνει κουλ ήταν ομοιόμορφες ανεξαρτήτως της χώρας, ηλικίας ή φύλου των συμμετεχόντων. Ο καθηγητής Κάλεμπ Γουόρεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας, ανέφερε ότι οι αποκλίσεις στα αποτελέσματα ήταν ελάχιστες, ανεξαρτήτως πολιτισμικών διαφορών.
Η μελέτη εντοπίζει μια διακριτή διάκριση μεταξύ των χαρακτηριστικών των κουλ και των καλών ατόμων. Οι καλοί θεωρούνται πιο συμβατικοί και θερμοί, ενώ οι κουλ εκπροσωπούν έναν πιο ανεξάρτητο και περιπετειώδη τρόπο ζωής. Σημαντική είναι η διαπίστωση ότι τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την καλοσύνη εκλαμβάνονται πιο συχνά ως καλές ποιότητες, παρά ως κουλ.
Η επιθυμία για κουλ κατάσταση φαίνεται να είναι ισχυρότερη στην εφηβεία, επηρεάζοντας όχι μόνο τις επιλογές αγοράς, αλλά και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Δρ. Γουόρεν, η κουλ κατάσταση μπορεί να συνοδεύεται από ρίσκα και να έχει συνέπειες στη μετέπειτα ζωή των εφήβων, όπως προβλήματα με το αλκοόλ και τις σχέσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr