Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν την υποκρισία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη σφαγή στη Γάζα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της φέρουν την ευθύνη για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, επιτρέποντας στο Ισραήλ να προχωρά σε ατιμώρητα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να «δράσουν αποφασιστικά» για να επιτραπεί η παροχή αμερόληπτης βοήθειας και να προστατευτούν οι άμαχοι. Η πρόσβαση σε βασικές ανθρωπιστικές προμήθειες όπως τρόφιμα, νερό και φάρμακα έχει περιοριστεί δραματικά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Γάζας να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία τιμωρίας, περιλαμβάνοντας τον αναγκαστικό εκτοπισμό και την εθνοκάθαρση κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Η οργάνωση αναφέρει ότι τα μοτίβα βίας που παρατηρούνται θυμίζουν γενοκτονία, καθώς οι καθημερινές επιθέσεις περιλαμβάνουν μαζικούς θανάτους και καταστροφή βασικών υποδομών.
Η ΕΕ έχει τα απαραίτητα μέσα για να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις και να επιτρέψει την ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, οι τελευταίες δηλώσεις από ευρωπαϊκά κράτη αποκαλύπτουν την υποκρισία τους, καθώς την ίδια στιγμή που επικρίνουν τις μεθόδους του πολέμου, συνεχίζουν να προμηθεύουν όπλα που συμβάλλουν στη θνησιμότητα των Παλαιστινίων.
Ο πόλεμος στη Γάζα χαρακτηρίζεται από τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και απαιτεί πολιτικό θάρρος και ηθική δέσμευση για να σταματήσει. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική, καθώς οι υποδομές έχουν σχεδόν καταρρεύσει. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη για τους τραυματίες.
Η πρόσφατη ρητορική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η οποία συνδυάζεται με την υποστήριξη στην αποστολή στρατιωτικού υλικού, ενισχύει την ανάγκη για πιο δραστικές και ηθικές ενέργειες. Αυτό που βιώνει ο λαός της Γάζας είναι αβάσταχτο και πρέπει να σταματήσει τώρα, υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Christopher Lockyear.
Πηγή περιεχομένου: in.gr