Γκλίτερ: Η σκοτεινή του πλευρά και ο αντίκτυπός του στη ζωή των ωκεανών

Γκλίτερ: Η σκοτεινή του πλευρά και ο αντίκτυπός του στη ζωή των ωκεανών

Η επίδραση του γκλίτερ στους ωκεανούς και τη θαλάσσια ζωή είναι σοβαρή και υποβαθμίζει το θαλάσσιο οικοσύστημα. Το γκλίτερ, γνωστό για την εορταστική του λάμψη και την προστιθέμενη αξία που προσφέρει στο μακιγιάζ, την τέχνη και τις χειροτεχνίες, αποκαλύπτει μια πιο σκοτεινή πραγματικότητα. Η χρυσόσκονη συχνά καταλήγει σε παραλίες, φτάνοντας εκεί μέσω των παλιρροιών. Σε πρόσφατη έρευνα από τους Juan Diego Rodriguez-Blanco και Kristina Petra Zubovic, που δημοσιεύθηκε στο Conversation, διαπιστώθηκε ότι το γκλίτερ, και συγκεκριμένα αυτό που παράγεται από το πολυμερές τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), δεν είναι απλώς μια μορφή ρύπανσης, αλλά και ένας ενεργός παράγοντας που επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή. Αυτό το γκλίτερ βοηθά στον σχηματισμό κρυστάλλων που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τους οργανισμούς του ωκεανού.

Τα χαρακτηριστικά του γκλίτερ το καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο να καθαριστεί, ενώ οι μικρές του διαστάσεις διευκολύνουν την κατάποση του από θαλάσσιες χελώνες, ψάρια και άλλα θαλάσσια πλάσματα. Το γκλίτερ δεν παραμένει παθητικό στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά αλληλεπιδρά με αυτό, επιταχύνοντας την ανάπτυξη ορυκτών όπως ο ασβεστίτης και ο αραγωνίτης. Αυτό ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τα θαλάσσια είδη που χρησιμοποιούν αυτά τα ορυκτά για να κατασκευάσουν τα κελύφη τους.

Η έρευνα δείχνει ότι η παρουσία του γκλίτερ μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στις φυσικές διεργασίες που είναι απαραίτητες για τη ζωή στον ωκεανό, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη των κρυστάλλων και κατά συνέπεια την ισορροπία του οικοσυστήματος. Η αλλαγή στον σχηματισμό ανθρακικού ασβεστίου μπορεί επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια κλιματική ισορροπία.

Είναι απαραίτητο να ευαισθητοποιηθούμε για τις επιπτώσεις του γκλίτερ, καθώς η παρουσία του στα θαλάσσια οικοσυστήματα μπορεί να προκαλέσει ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο, αν δεν ελεγχθεί, θα συνεχίσει να επηρεάζει τη ζωή στους ωκεανούς μας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play