Ανακαλύψτε την επιδραστική πορεία των Guerrilla Girls στον κόσμο της τέχνης, που αμφισβήτησαν τη φυλετική και έμφυλη ανισότητα. Το 1989, μια ομάδα γυναικών στη Νέα Υόρκη βρέθηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, παρακολουθώντας τη μόνιμη συλλογή και μετρώνοντας την εκπληκτική ανισότητα στην εκπροσώπηση των γυναικών καλλιτεχνών. Αυτές οι ανώνυμες φεμινίστριες, γνωστές ως Guerrilla Girls, είχαν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τις φυλετικές και έμφυλες αδικίες στο πεδίο της τέχνης.
Λιγότερο από το 5% των καλλιτεχνών στα τμήματα Μοντέρνας Τέχνης είναι γυναίκες, αλλά το 85% των γυμνών είναι γυναίκες. Στη διάρκεια της ανάλυσής τους, οι Guerrilla Girls εντόπισαν τις κραυγαλέες ανισότητες και τοποθέτησαν ερωτήματα για το ποιος μπορεί να είναι υποκείμενο και αντικείμενο στα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά ιδρύματα.
Η αφίσα Do Women Have to Be Naked to Get into the Met Museum? προκάλεσε αναστάτωση, και όταν η χρηματοδότηση αποσύρθηκε, αποφάσισαν να την τοποθετήσουν οι ίδιες. Η απόφαση αυτή ήταν μέρος μιας στρατηγικής να αναδείξουν την ανισότητα μέσω μιας τολμηρής καμπάνιας που συνδύαζε χιούμορ και στατιστικά στοιχεία, εστιάζοντας στα δικαιώματα των γυναικών στην τέχνη.
Από το 1985, οι Guerrilla Girls έδωσαν φωνή σε ζητήματα που αφορούν την ισότητα στον κόσμο της τέχνης, χρησιμοποιώντας αφίσες με διακριτική σάτιρα για να προσελκύσουν την προσοχή. Το έργο τους όχι μόνο ανήκει στην κατηγορία της καλλιτεχνικής παρέμβασης, αλλά συνιστά και μια επαναστατική φωνή για τη γυναικεία τέχνη. Παρά την ανωνυμία τους, οι Guerrilla Girls συνεχίζουν να αποτελούν σύμβολο της πάλης για δικαιοσύνη στον καλλιτεχνικό χώρο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr