Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης προκαλεί αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και η αυξανόμενη ανάγκη για δεδομένα, οδηγούν σε ενεργειακές απαιτήσεις που ξεπερνούν κάθε προηγούμενη εκτίμηση. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν συνεργασίες στην προσπάθειά τους να ανταγωνιστούν τους παραγωγούς ενέργειας και τις κυβερνήσεις. Πρόσφατα, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την εκπόνηση ενός σχεδίου που σκοπό έχει να στηρίξει την κατασκευή κέντρων δεδομένων, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η παρουσίαση αυτού του σχεδίου έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουλίου, έπειτα από σημαντική συνάντηση στο Λευκό Οίκο με κορυφαίους εκπροσώπους του κλάδου.
Ένα από τα πιο επιτακτικά ζητήματα που ανακύπτει είναι η ενεργειακή κατανάλωση των κέντρων δεδομένων. Η εκπαίδευση μοντέλων AI μεγάλης κλίμακας απαιτεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που επιφέρει τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Η πρόκληση αυτή αντιμετωπίζεται και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιθυμούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Προβλέπεται επίσης ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια. Οι υποστηρικτές της πυρηνικής παραγωγής ηλεκτρισμού τονίζουν την απουσία εκπομπών CO2, οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον και επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με έκθεση της Accenture, οι εκπομπές CO2 από τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, φτάνοντας το 3,4% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 έως το 2030, γεγονός που θα ξεπερνά τις εκπομπές της αεροπορικής βιομηχανίας το 2023.
Πηγή περιεχομένου: in.gr