Η γενετική μελέτη αποκάλυψε τη μετάλλαξη που προσδίδει πορτοκαλί χρώμα στις γάτες, αναδεικνύοντας σημαντικά βιολογικά στοιχεία. Ο Γκάρφιλντ, ο θρυλικός γάτος, σίγουρα μπορεί να νιώθει περήφανος: μετά από πολλές δεκαετίες αδιέξοδης αναζήτησης, γενετιστές κατάφεραν να εντοπίσουν τη μετάλλαξη που ευθύνεται για το πορτοκαλί χρώμα ορισμένων γατών. Η ασυνήθιστη απόχρωση οφείλεται στην απώλεια μιας μικρής γενετικής αλληλουχίας που επηρεάζει την παραγωγή μελανίνης, όπως αποκαλύπτουν δύο ανεξάρτητες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Current Biology.
Οι γάτες με ομοιόμορφο πορτοκαλί τρίχωμα είναι πιο συχνά αρσενικές, γεγονός που είχε οδηγήσει σε παλαιότερες υποθέσεις για την ύπαρξη ενός άγνωστου πορτοκαλί γονιδίου στο χρωμόσωμα Χ, το οποίο εμφανίζεται μόνο σε ένα αντίγραφο στις αρσενικές γάτες, κληρονομούμενο από τις μητέρες τους. Οι θηλυκές γάτες, από την άλλη, διαθέτουν δύο αντίγραφα του χρωμοσώματος Χ και απαιτείται να κληρονομήσουν το γονίδιο από αμφότερους γονείς για να έχουν ομοιόμορφο πορτοκαλί χρώμα, κάτι που συμβαίνει πολύ πιο σπάνια.
Μάλιστα, ακόμα και οι θηλυκές γάτες που φέρουν δύο αντίγραφα του συγκεκριμένου γονιδίου παρουσιάζουν το πορτοκαλί χρώμα σε μπαλώματα, όπως συμβαίνει στις γάτες καλίκο. Αυτό οφείλεται στην τυχαία απενεργοποίηση ενός εκ των δύο χρωμοσωμάτων Χ σε κάθε κύτταρο, γεγονός που θεωρείται χαρακτηριστικό παράδειγμα απενεργοποίησης του χρωμοσώματος Χ, αν και το εμπλεκόμενο γονίδιο παρέμενε άγνωστο, όπως δήλωσε ο Χιρουγιούκι Σασάκι του Πανεπιστημίου Κιούσου στην Ιαπωνία, επικεφαλής της πρώτης μελέτης.
Ο Σασάκι, λάτρης των γατών, χρηματοδότησε τη μελέτη του συγκεντρώνοντας περίπου 60.000 δολάρια μέσω εκστρατειών crowdfunding, με σκοπό την εκτέλεση γενετικών αναλύσεων σε 10 γάτες με πορτοκαλί τρίχωμα και 8 χωρίς. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το πορτοκαλί χρώμα οφείλεται σε μια μετάλλαξη του γονιδίου ARHGAP36, το οποίο σχετίζεται με πολλές βιολογικές διαδικασίες. Αυτή η μετάλλαξη δεν αλλάζει τη σύνθεση της πρωτεΐνης που κωδικοποιείται από το γονίδιο, αλλά αυξάνει την έκφρασή του, προκαλώντας την παραγωγή ανοιχτόχρωμης φαιομελανίνης αντί για σκουρόχρωμη ευμελανίνη, με αποτέλεσμα το τρίχωμα να γίνεται πορτοκαλί.
Στη δεύτερη μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ επιβεβαίωσαν τα ίδια ευρήματα. Δεδομένου ότι το ARHGAP36 εκφράζεται σε διάφορους ιστούς, όπως ο εγκέφαλος και οι ενδοκρινείς αδένες, η πορτοκαλί μετάλλαξη ενδέχεται να επηρεάζει και άλλες πτυχές της γάτας, πέρα από το χρώμα. Για παράδειγμα, αρκετοί ιδιοκτήτες γατών πιστεύουν ότι οι διαφορές στα χρώματα και τα μοτίβα του τριχώματος σχετίζονται με διαφοροποιήσεις στην προσωπικότητα, μια ενδιαφέρουσα ιδέα που ο Σασάκι θέλει να εξετάσει.
Επιπλέον, ο ερευνητής εκφράζει την επιθυμία του να ανακαλύψει πότε πρωτοεμφανίστηκε αυτή η πορτοκαλί μετάλλαξη. Μια ιδέα θα ήταν να μελετήσουμε απεικονίσεις γατών από την αρχαία Αίγυπτο ή να πραγματοποιήσουμε εξετάσεις DNA σε μουμιοποιημένες γάτες, προσθέτει.
Πηγή περιεχομένου: in.gr