Η ΑΑΔΕ ξεκινά διαδικασία δημοσιοποίησης οφειλετών, στοχεύοντας σε χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-EFKA) βρίσκονται σε τελική μέτρηση για χιλιάδες άτομα και εταιρείες που χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ στο κράτος. Οι οφειλέτες έχουν ειδοποιηθεί μέσω μήνυματος στο TAXISnet ότι πρέπει είτε να αποπληρώσουν το χρέος τους είτε να ενταχθούν σε κανονισμένο σχέδιο αποπληρωμής έως τα μεσάνυχτα της 20ης Ιουνίου. Η προθεσμία αυτή έρχεται 25 ημέρες πριν από τη δημοσίευση των ετήσιων καταλόγων οφειλετών.
Η δημοσίευση των καταλόγων θα γίνει στις 30 Ιουνίου, έναν μήνα νωρίτερα σε σχέση με το 2024. Εκείνη την ημέρα θα αναρτηθούν δύο ξεχωριστά αρχεία στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ: ένα για φυσικά πρόσωπα και ένα για επιχειρήσεις. Όσοι εξακολουθούν να έχουν οφειλές μετά την προθεσμία της 20ης Ιουνίου θα δουν τα στοιχεία τους να δημοσιεύονται.
Η ΑΑΔΕ εκτιμά ότι περίπου 30.000 φορολογούμενοι υπερβαίνουν το όριο των 150.000 ευρώ, ενώ ο e-EFKA αριθμεί πάνω από 36.000 συνεισφέροντες. Αυτοί οι οφειλέτες συνιστούν μόλις το 1.7% του συνολικού πληθυσμού πληρωτών του ταμείου, ωστόσο οφείλουν περίπου 21.7 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 44% των συνολικών οφειλών κοινωνικής ασφάλισης. Η μέση οφειλή ανά άτομο υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ, με όλα τα ποσά να είναι ληξιπρόθεσμα άνω των 12 μηνών.
Τα χρέη αυτού του ύψους κυριαρχούν επίσης στο φορολογικό μητρώο, καθώς τα χρέη άνω των 150.000 ευρώ αντιπροσωπεύουν πάνω από το 85% των συνολικών φορολογικών οφειλών.
Οι πληροφορίες που θα αναρτηθούν περιλαμβάνουν:
– Για τα φυσικά πρόσωπα: Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, πλήρες όνομα, όνομα πατέρα, κύρια οφειλή, καθώς και ανάλυση κατά φορολογική αρχή, κέντρο ελέγχου και τελωνείο.
– Για τις επιχειρήσεις: Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία εταιρείας, διεύθυνση έδρας, κύρια οφειλή και αναλυτικά ποσά που οφείλονται σε κάθε υπηρεσία.
Ποιοι θα εξαιρεθούν από τη δημοσίευση; Οφειλές που καλύπτονται από ενεργή ρύθμιση πληρωμής, που έχουν ανασταλεί με δικαστική ή διοικητική πράξη, έχουν δηλωθεί ως μη εισπράξιμες, αν ο οφειλέτης έχει αποβιώσει ή είναι ανήλικος, καθώς και αν πρόκειται για φορέα του δημόσιου τομέα δεν θα δημοσιοποιηθούν.
Οι οφειλέτες μπορούν επίσης να ζητήσουν διορθώσεις ή αφαίρεση των στοιχείων τους μετά τη δημοσίευση των λιστών. Η Ελλάδα υιοθέτησε για πρώτη φορά τη δημόσια γνωστοποίηση το 2017, πάγωσε τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2020 και την επανέφερε το 2023. Η πρώιμη δημοσίευση φέτος έχει σκοπό να επιταχύνει τις εισπράξεις και να μειώσει τη σταθερή συσσώρευση των απλήρωτων φόρων και εισφορών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr