Η απόφαση Μακρόν για αναγνώριση Παλαιστίνης προκαλεί αντιδράσεις στον ισραηλινό πολιτικό κόσμο

Η απόφαση Μακρόν για αναγνώριση Παλαιστίνης προκαλεί αντιδράσεις στον ισραηλινό πολιτικό κόσμο

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση Μακρόν να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, φέρνοντας στην επιφάνεια την πολιτική ένταση. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Γαλλία, που ιστορικά υποστήριζε το Ισραήλ και προμήθευε τον στρατό του με σύγχρονα όπλα, θα ανακοινώσει την πρόθεσή της να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος το Σεπτέμβριο; Αυτή η απόφαση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο του Ισραήλ, ο οποίος πλέον παραδέχεται ότι η Παλαιστίνη θα αναγνωριστεί επίσημα, γεγονός που μπορεί να φέρει σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες.

Η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους ξεκίνησε το 1988 με την επίσημη δήλωση ανεξαρτησίας από την ΟΑΠ. Μέχρι σήμερα, το 75% των κρατών-μελών του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Όρους, το οποίο έχει καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη θεωρούνται Κατεχόμενα και αναγνωρίζεται το δικαίωμα των Παλαιστινίων σε ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967.

Η ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε έντονες καταδίκες από τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους Ισραηλινούς ηγέτες, οι οποίοι αντέτειναν ότι η αναγνώριση αυτή ενισχύει την τρομοκρατία. Ο Νετανιάχου επεσήμανε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν επιδιώκουν να συνυπάρξουν ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ, αλλά να το αντικαταστήσουν.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμοτριτς αναφέρθηκε στην απόφαση ως έναν ακόμη λόγο για να προχωρήσουν στην εφαρμογή της ισραηλινής κυριαρχίας στις ιστορικές περιοχές της Ιουδαίας και Σαμάρειας. Αλλά οι επιθέσεις κατά της απόφασης δεν περιορίζονται μόνο σε κυβερνητικά στελέχη· ο Υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ χαρακτήρισε την κίνηση ντροπή και υποταγή στην τρομοκρατία, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Γκιντεόν Σαάρ εξέφρασε την αποδοκιμασία του χαρακτηρίζοντας την ως επιπόλαιη.

Η αντίθεση στις δηλώσεις του Γάλλου προεδρικού αξιωματούχου επεκτάθηκε και σε εκπροσώπους των εβραϊκών κοινοτήτων στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι ζήτησαν από την ισραηλινή κυβέρνηση να απαντήσει αναγνωρίζοντας την ισραηλινή κυριαρχία στη περιοχή. Αυτή η ανακοίνωση αναδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης και τονίζει τις πολιτικές εντάσεις που συνεχίζουν να υφίστανται στην περιοχή.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play