Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και η κινεζική στήριξη: Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον;

Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και η κινεζική στήριξη: Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον;

Η Κίνα δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, σε αντίθεση με τις τάσεις στη Δύση. Σε μια εποχή όπου στην Ελλάδα συζητείται η μείωση των ωρών διδασκαλίας αρχαίων ελληνικών, οι εξελίξεις στη Δύση δείχνουν την υποχώρηση των ανθρωπιστικών σπουδών και τη σύνδεση της αρχαίας φιλοσοφίας με ακραίες ιδεολογίες. Αντίθετα, στην Κίνα παρατηρείται μια εντυπωσιακή στροφή, με την πολιτική ηγεσία της χώρας να εκφράζει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη της αρχαίας Ελλάδας. Αυτό φαίνεται να σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στην κατανόηση και εκτίμηση της ελληνικής κληρονομιάς από τους Κινέζους.

Το Νοέμβριο του 2024, η Κίνα φιλοξένησε ένα Παγκόσμιο Συνέδριο Κλασικών Σπουδών, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο σε μια αξιοσημείωτη εκδήλωση. Ο Τιμ Γουίτμαρς, καθηγητής ελληνικής ιστορίας στο Κέιμπριτζ, χαρακτήρισε τη συγκέντρωση ως μοναδική στην ιστορία. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απέστειλε τις θερμές του ευχές, με φήμες να κυκλοφορούν σχετικά με την πιθανότητα παρουσίας του.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ανακοινώθηκε η ίδρυση ενός ερευνητικού κέντρου στην Αθήνα για τη μελέτη του ελληνικού παρελθόντος, σε συνεργασία με 19 ακαδημαϊκά ιδρύματα από τη Δύση, μεταξύ των οποίων και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Ο ειδικός συντάκτης του The Economist, Μπρους Κλαρκ, παρατήρησε την αυξανόμενη κινητικότητα της κινεζικής πολιτιστικής και πνευματικής διπλωματίας προς την Ελλάδα, υποδεικνύοντας μια νέα εποχή ακαδημαϊκής συνεργασίας.

Η Ιρανή καθηγήτρια Σέιντι Μπαρτς, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, αναλύει τη σημασία της ελληνικής φιλοσοφίας στην Κίνα, σημειώνοντας ότι έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες ιδεολογικές σκοπιμότητες τον τελευταίο αιώνα. Αντί να θεωρούν την ελληνική σκέψη ως ένα μόνο φιλοσοφικό ρεύμα, υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν στην αρχαία ελληνική σκέψη έναν σημαντικό παράγοντα για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα. Οι Κινέζοι ακαδημαϊκοί συνεχίζουν να μελετούν τις φιλοσοφικές διδασκαλίες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, αν και οι απόψεις τους για τη δημοκρατία διαφέρουν.

Ο Κλαρκ εκφράζει ανησυχία σχετικά με την πιθανή εργαλειοποίηση της αρχαίας ελληνικής σκέψης από την Κίνα, καθώς η χώρα δεν εξασφαλίζει την πνευματική ελευθερία. Η πιθανότητα να δούμε μια παραποιημένη εκδοχή του ελληνικού πνεύματος προβάλλει, σε αντίθεση με τις παραδόσεις της Δύσης. Όπως τονίζει ο Κλαρκ, οι βετεράνοι των κλασικών σπουδών παρακολουθούν με ανάμεικτα συναισθήματα την ανάπτυξη αυτού του ενδιαφέροντος.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play