Αθώωση του Πίτερ Σάλιβαν μετά από 38 χρόνια φυλάκισης για έγκλημα που δεν διέπραξε, σημείο καμπής στην ιστορία της δικαιοσύνης. Ήταν τα ξημερώματα της 2ας Αυγούστου 1986 όταν η 21χρονη Νταϊάν Σίνταλ, επιστρέφοντας στο σπίτι της από το μπαρ που εργαζόταν στην περιοχή Μπίρκενχεντ του Μέρσεϊσαϊντ, δέχθηκε μια απεχθή επίθεση, υπέστη βιασμό και δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο. Η είδηση αυτή σόκαρε τη Βρετανία, προκαλώντας ευρύτατη ανησυχία σε ολόκληρη την Αγγλία. Έναν μήνα αργότερα, συνελήφθη ένας 30χρονος άνδρας, ο Πίτερ Σάλιβαν, ο οποίος καταδικάστηκε το Νοέμβριο του 1987 με βάση μια δαγκωματιά που βρέθηκε στο σώμα της Νταϊάν. Η ετικέτα του τέρατος του Μπίρκενχεντ τον ακολούθησε καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισής του.
Για 38 χρόνια, ο Σάλιβαν προσπαθούσε να αποδείξει την αθωότητά του, υποστηρίζοντας από την αρχή ότι δεν είχε διαπράξει τον φόνο. Παρά την επιμονή του, η κοινή γνώμη, τα μίντια και το δικαστήριο τον αντιμετώπισαν διαφορετικά μέχρι τις 13 Μαΐου 2025. Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσής του στο Εφετείο του Λονδίνου, άκουσε τε finalmente τη λέξη που περίμενε τόσα χρόνια: αθώος. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι το γενετικό υλικό που βρέθηκε στη Νταϊάν δεν ανήκε στον Σάλιβαν, ρίχνοντας φως σε μία από τις πιο σοβαρές δικαστικές πλάνες στην ιστορία της Αγγλίας.
Με το πρόσωπό του κρυμμένο στα χέρια του, ο Πίτερ Σάλιβαν δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Δήλωσε μέσω του δικηγόρου του: Έχασα την ελευθερία μου για δεκαετίες για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα. Τώρα ζούμε σε πολύ διαφορετικές εποχές, όσον αφορά τις επιστημονικές μεθόδους και τις πρακτικές της αστυνομίας. Αυτό που βίωσα είναι άδικο, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι συνέβη εξαιτίας ενός φρικιαστικού εγκλήματος.
Η αδελφή του, Κιμ Σμιθ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: Χάσαμε τον Πίτερ για 39 χρόνια και τελικά, ούτε αυτός ούτε η οικογένεια της Νταϊάν κέρδισαν τίποτα. Νιώθουμε πολύ άσχημα γι’ αυτό. Από την πλευρά της, η αστυνομία ανέφερε ότι κατά την έρευνα δεν ήταν διαθέσιμη η εξέταση DNA και ότι θα κάνουν τα πάντα για να βρουν και να συλλάβουν τον πραγματικό δράστη, τονίζοντας ότι το DNA που διαθέτουν δεν ταιριάζει με κανένα από αυτά που υπάρχουν στην εθνική βάση δεδομένων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr