Ανακαλύψτε την επιχείρηση κλοπής ανεκτίμητων έργων της ρωσικής λογοτεχνίας που απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά. Μια καλά οργανωμένη επιχείρηση που στοχεύει πολύτιμα λογοτεχνικά κειμήλια της ρωσικής κουλτούρας του 19ου αιώνα αποκαλύπτεται σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια. Βιβλιοθήκες σε χώρες όπως η Φινλανδία και η Πολωνία θρηνούν την απώλεια δεκάδων ανεκτίμητων έργων. Πίσω από τις εξαφανίσεις βρίσκεται ένα διεθνές δίκτυο που λειτουργεί μεθοδικά και σχεδόν αόρατα σε μερικές από τις μεγαλύτερες εθνικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες της Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Europol και την Eurojust, το δίκτυο δραστηριοποιήθηκε κυρίως μεταξύ 2022 και 2023, στοχεύοντας σπάνια αντίτυπα Ρώσων συγγραφέων, όπως ο Αλεξάντρ Πούσκιν και ο Νικολάι Γκόγκολ. Μέχρι σήμερα, οι αρχές εκτιμούν ότι έχουν κλαπεί τουλάχιστον 170 έργα, αξίας περίπου 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αν και η οικονομική ζημιά είναι σημαντική, η πολιτιστική απώλεια θεωρείται ανυπολόγιστη.
Οι δράστες συνδύαζαν την απάτη με ακρίβεια χειρουργικής επέμβασης, προσεγγίζοντας βιβλιοθήκες ως ερευνητές και ζητώντας πρόσβαση σε συγκεκριμένα έργα της ρωσικής ρομαντικής λογοτεχνίας. Αφού αποκτούσαν πρόσβαση στις αίθουσες ανάγνωσης, μετρούσαν, φωτογράφιζαν και κατέγραφαν τα βιβλία χωρίς να κινήσουν υποψίες. Μήνες αργότερα, επανεμφανίζονταν και ζητούσαν τα ίδια βιβλία, παραδίδοντας αντίγραφα υψηλής ποιότητας αντί για τα πρωτότυπα, αφήνοντας τους φύλακες ανυποψίαστους.
Η τακτική τους επέτρεψε να κλέψουν πολύτιμα έργα χωρίς να αφήνουν εμφανή ίχνη. Ορισμένα από τα κλοπιμαία εντοπίστηκαν αργότερα σε δημοπρασίες στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, πολλές φορές με σφραγίδες και αριθμούς καταλόγων των ιδρυμάτων από όπου προέρχονταν.
Μετά από εντατική διερεύνηση, οι αρχές εντόπισαν εννέα υπόπτους από τη Γεωργία, οι οποίοι συνελήφθησαν το διάστημα 2023-2024 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν ήταν και ένα αυθεντικό έργο. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας αναγνώρισε δημόσια την απώλεια υλικού, αποκαλύπτοντας ότι έξι έργα του Πούσκιν εκλάπησαν το 2023 και παραμένουν αγνοούμενα. Η διευθύντρια της βιβλιοθήκης επισήμανε τη σιωπή που περιβάλλει αυτά τα περιστατικά και την ανάγκη για διαφάνεια. Η βιβλιοθήκη έχει ήδη λάβει νέα μέτρα προστασίας και έχει δημιουργήσει λίστα με βιβλία υψηλού κινδύνου που παρακολουθούνται στενότερα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr