Διπλωματία και θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός: Οι προκλήσεις Ελλάδας–Τουρκίας και οι εξελίξεις. Η διπλωματία ενέχει πληθώρα ενεργειών που διαδραματίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, κυρίως με στόχο την αποφυγή κρίσεων και την εκτόνωση εντάσεων. Σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, όπου η γεωγραφία προσθέτει προκλήσεις, η συνεννόηση καθίσταται επιτακτική, με την ανάγκη για χαμηλούς τόνους να είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, αυτή η ισορροπία είναι εξαιρετικά δύσκολη να επιτευχθεί, καθώς οι δύο χώρες διατηρούν ζωντανό τον εθνικισμό και επιδεικνύουν επιθετική ρητορική όταν την χρειάζονται.
Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού είναι μια διαρκής πληγή που πονάει τον ελληνισμό περισσότερο από κάθε άλλη. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που η Τουρκία επιθυμεί να αποσπάσει την προσοχή από εσωτερικά ζητήματα, στραφεί κατά της Ελλάδας. Από την κρίση των Ιμίων το 1996 μέχρι την κρίση του Ορούτς Ρέις το 2020, οι τουρκικές αιτιάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι σε διαρκή διεύρυνση. Η πρόσφατη καταγραφή χαρτών στον ΟΗΕ από την Άγκυρα επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για επιβολή των τουρκικών διεκδικήσεων.
Η επιθυμία της Τουρκίας να εδραιώσει το ιδεολόγημα της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκολιβυκού μνημονίου υποδεικνύει τις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται η τουρκική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να διατηρήσει την υποστήριξη του εθνικιστικού της ακροατηρίου. Στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις έχουν πληρώσει το τίμημα της αδυναμίας τους να δηλώσουν με σαφήνεια τα δικαιώματα που απορρέουν από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Η καθυστέρηση στην εκπόνηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού οφείλεται εν μέρει στον παράγοντα Τουρκία, καθώς οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας έχουν δοκιμαστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Αν και η Αθήνα έχει υποχρέωση να υποβάλει τα σχέδια, η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις με ενδιαφέρον. Η εκπόνηση του σχεδιασμού αποτυπώνει τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δημιουργώντας ένα νέο επίπεδο προκλήσεων στις διμερείς σχέσεις.
Καθώς η ελληνοτουρκική συνεννόηση παραμένει αβέβαιη, η ανάγκη για διπλωματικές πρωτοβουλίες είναι επιτακτική. Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική για την πορεία των σχέσεων των δύο χωρών και την εδραίωση ενός θετικού διαλόγου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr