Δολοφονία Λαμπράκη: Ορόσημο στην ελληνική πολιτική ιστορία, σοκ και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Στις 22 Μαΐου 1963, κατά τη διάρκεια μιας ήδη ταραγμένης πολιτικά περιόδου, η ελληνική κοινωνία συνταράσσεται από την είδηση της δολοφονικής επίθεσης που δέχεται ο βουλευτής της ΕΔΑ, Γρηγόρης Λαμπράκης, από δύο ακροδεξιούς παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη. Ο Σπύρος Γκοτζαμάνης και ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, επιβαίνοντες σε τρίκυκλο όχημα, στοχοποιούν τον Λαμπράκη, χτυπώντας τον βίαια και προκαλώντας του σοβαρούς τραυματισμούς. Τα γεγονότα διαδραματίζονται μπροστά από αστυνομικούς που παραμένουν απαθείς, ενώ ο βουλευτής, γνωστός υπέρμαχος της ειρήνης, καταλήγει θύμα της θανάσιμης παρακρατικής βίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ την 23η Μαΐου, εμφανίζονται ενδείξεις για την πρόθεση κάποιων να προκαλέσουν θύματα, καθώς ομάδες νέων που σχετίζονται με την ακροδεξιά εκδηλώνουν επιθετικότητα κατά των παρευρισκόμενων. Η δολοφονία του Λαμπράκη θα έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την ευθύνη της κυβέρνησης. Η επιθετικότητα εντείνεται με νέες επιθέσεις κατά άλλων βουλευτών, ενώ το κλίμα της εποχής διαμορφώνεται από την πολιτική ένταση και τις συγκρούσεις.
Αργότερα, ο τραυματισμένος Λαμπράκης διακομίζεται σε νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπιστώνουν σοβαρές βλάβες, ενώ οι αρχές διεξάγουν ανακρίσεις προκειμένου να εντοπίσουν τους υπευθύνους. Τελικά, η ετυμηγορία του δικαστηρίου, μετά από μια μακρά διαδικασία, θα προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας καταδικάζονται με ποινές που προκαλούν αναστάτωση στην κοινωνία και την πολιτική σκηνή της χώρας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr