Διακεκριμένη μελέτη αποκαλύπτει τις τεκτονικές αλλαγές που θα σχηματίσουν έναν νέο ωκεανό στην Αφρική. Η γη σιγοβράζει κάτω από την Αιθιοπία, καθώς μια ασυγκράτητη δύναμη πηγάζει από τα βάθη της και χωρίζει στα δύο τη χώρα, ενώ παράλληλα επηρεάζει ολόκληρη την Αφρική. Η Αιθιοπία βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο συνάντησης τριών τεκτονικών πλακών: της Αφρικής, της Αραβίας και της Σομαλίας. Γεωλόγοι έχουν υποψιαστεί εδώ και καιρό ότι γιγάντιοι όγκοι υλικού απομακρύνονται μεταξύ τους, χάρη σε μια στήλη ημίρρευστου υλικού που αναβλύζει από τον γήινο μανδύα.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο *Nature Geoscience* προσφέρει την πρώτη πλήρη εικόνα αυτής της κινούμενης μάζας που μελλοντικά θα κόψει την Αφρική στα δύο και θα δημιουργήσει έναν νέο ωκεανό. Η στήλη μάγματος κάτω από την περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας, σύμφωνα με διεθνή ερευνητική ομάδα, παρουσιάζει χαρακτηριστικά που θυμίζουν καρδιά που πάλλεται, καθώς φουσκώνει και υποχωρεί συνεχώς. Αυτή η διαδικασία υπαγορεύεται από την αλληλεπίδραση των παλμών με τις υπερκείμενες τεκτονικές πλάκες.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν χημικές αναλύσεις σε 130 δείγματα ηφαιστειακών πετρωμάτων και χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να προσομοιώσουν την αντίδραση του γήινου φλοιού στην άνοδο του μάγματος. Οι αναλύσεις αποκαλύπτουν την ύπαρξη μιας ενιαίας αλλά ασύμμετρης στήλης μάγματος, της οποίας η σύσταση διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Καθώς το μάγμα πάλλεται, αφήνει πίσω του λωρίδες με μοναδικά χημικά μοτίβα.
Η Έμα Ουάτσον του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: Διαπιστώσαμε ότι ο μανδύας κάτω από την Αφάρ δεν είναι ομοιόμορφος ή στατικός αλλά πάλλεται. Όταν το ανοδικό ρεύμα συναντά μεγάλα ρήγματα, κινείται πιο κοντά στην επιφάνεια και αφήνει ευρείες λωρίδες, ενώ σε μικρότερα ρήγματα οι λωρίδες στενεύουν.
Αυτό το εύρημα έχει βαθιές συνέπειες για την ερμηνεία της ηφαιστειακής και σεισμικής δραστηριότητας και τη διάσπαση της ηπείρου. Η μελέτη υποδεικνύει ότι η ανοδική στήλη μάγματος μπορεί να ρέει κάτω από τις βάσεις των τεκτονικών πλακών, επικεντρώνοντας την ηφαιστειακή δραστηριότητα στα σημεία όπου η πλάκα είναι πιο λεπτή. Καθώς το μάγμα πάλλεται και οι τεκτονικές πλάκες απομακρύνονται, ο φλοιός τεντώνεται και λεπταίνει κάτω από την Αιθιοπία.
Σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, υπολογίζεται ότι αυτή η περιοχή θα βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, επιτρέποντας στο νερό να εισρεύσει και να σχηματίσει έναν νέο ωκεανό, μετατρέποντας την ανατολική Αιθιοπία σε νησί νότια της Ερυθράς Θάλασσας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr