Η ΕΕ ενισχύει την ετοιμότητά της για στρατιωτικές, πανδημικές και φυσικές κρίσεις

Η ΕΕ ενισχύει την ετοιμότητά της για στρατιωτικές, πανδημικές και φυσικές κρίσεις

Η ΕΕ δημιουργεί αποθέματα για καλύτερη ετοιμότητα απέναντι σε στρατιωτικές και φυσικές απειλές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζει τη δημιουργία αποθεμάτων φαρμάκων, γεννητριών και πρώτων υλών, με στόχο να είναι πιο προετοιμασμένη για ενδεχόμενες στρατιωτικές επιθέσεις, πανδημίες ή φυσικές καταστροφές, όπως δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην πρώτη στρατηγική συνάντησή της για τη δημιουργία αποθεμάτων, η Επιτροπή επισήμανε ότι τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να εξετάσουν την αποθήκευση προϊόντων καθαρισμού νερού, εξοπλισμού για την επισκευή υποβρύχιων καλωδίων και άλλων κρίσιμων υλικών.

Νωρίτερα φέτος, οι ευρωπαίοι πολίτες προτροπήθηκαν να αποθηκεύσουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων και βασικών ειδών για 72 ώρες, προκειμένου να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση ή φυσική καταστροφή. Η στρατηγική ετοιμότητας της ΕΕ περιλαμβάνει την εκτίμηση των αναγκών αποθήκευσης για τις κυβερνήσεις και την ενίσχυση της ετοιμότητας σε περίπτωση εκτάκτων καταστάσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Οι σχεδιασμοί αντανακλούν τις διδασκαλίες από την πανδημία COVID-19, κατά την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ φρόντισαν κυρίως για τις δικές τους ανάγκες σε ιατρικό εξοπλισμό, αφήνοντας ελλείψεις για εκείνους που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη.

Με σκοπό την αύξηση της ετοιμότητας, η ΕΕ προγραμματίζει την ίδρυση κέντρου κρίσιμων πρώτων υλών έως το 2026, το οποίο θα οργανώνει την αγορά και αποθήκευση τέτοιων αγαθών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης, θα δημιουργήσει κατάλογο φαρμάκων και ιατρικών τεχνολογιών που θα έχουν προτεραιότητα για αποθήκευση ή κοινές προμήθειες.

Η επίτροπος της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων, Hadja Lahbib, επεσήμανε: «Γνωρίζουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε: υβριδικές επιθέσεις, διακοπές ρεύματος και ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτές δεν είναι πλέον μακρινές απειλές.» Η στρατηγική αυτή διατυπώνει τη σημασία της προετοιμασίας και της ταχύτητας στην αντίδραση σε επερχόμενες κρίσεις.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play