Αναλύουμε την εύθραυστη συνεργασία Κίνας–ΕΕ στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και τους εμπορικούς ανταγωνισμούς που την περιβάλλουν. Η κλιματική αλλαγή υπήρξε για πολλά χρόνια ένα βασικό πεδίο συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, καθώς οι δύο πλευρές έβρισκαν κοινό έδαφος εν μέσω γεωπολιτικών διαφορών. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, αυτή η «ουδέτερη ζώνη» δείχνει να διαβρώνεται, καθώς η κλιματική διάσταση μετατρέπεται σε χώρο εμπορικών ανταγωνισμών και γεωστρατηγικών αντιπαραθέσεων. Η Ευρώπη και η Κίνα εξετάζουν τις συνεργασίες τους στο πεδίο της κλιματικής κρίσης, αλλά οι εμπορικές συνομιλίες παραμένουν τεταμένες.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου κορυφής στο Πεκίνο, Ευρωπαίοι ηγέτες επέστρεψαν στις Βρυξέλλες με ένα θετικό αποτέλεσμα: μια κοινή δήλωση με την Κίνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιέγραψε τη συμφωνία αυτή ως σημαντική πρόοδο, ενώ σημείωσε ότι η συνεργασία ΕΕ–Κίνας μπορεί να λειτουργήσει ως παγκόσμιο πρότυπο. Παρά τις καλές προθέσεις, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις προχώρησαν σε κλίμα έντασης και δεν κατέληξαν σε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Η κυριαρχία της Κίνας στις καθαρές τεχνολογίες προκαλεί ανησυχία στην ΕΕ, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν την βιομηχανία τους να απειλείται. Οι προθέσεις καλής θέλησης που εκφράστηκαν παραμένουν μεν θετικές, αλλά η πραγματικότητα του ανταγωνισμού στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η στρατηγική της Κίνας, με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και κρατικές επιδοτήσεις, οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό, επηρεάζοντας αρνητικά την ευρωπαϊκή παραγωγή.
Επιπλέον, η διατήρηση διαλόγου για το κλίμα κρύβει πολιτική σκοπιμότητα, καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να διατηρήσουν ρόλο παγκόσμιων ηγετών στην πράσινη μετάβαση, εκμεταλλευόμενες τις ευκαιρίες που άφησε η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Η προοπτική μιας επίπλαστης συνεργασίας κρύβει πολλές προκλήσεις, καθώς οι γεωπολιτικές και οικονομικές διαφορές συνεχίζουν να βαραίνουν τις σχέσεις ΕΕ–Κίνας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr