Η Ελλάδα απορρίπτει αυξανόμενο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2025. Ανοδική τάση παρατηρείται στις περικοπές της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής για το πρώτο πεντάμηνο του 2025, συμπληρώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που υπολογίζουν ότι οι περικοπές θα φτάσουν το 10% της συνολικής παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σε σύγκριση με μόλις 3,5% πέρυσι. Σύμφωνα με έκθεση του Green Tank που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, από τις αρχές του έτους μέχρι την 1η Ιουνίου, απορρίφθηκαν 975 GWh ΑΠΕ, ξεπερνώντας τις περικοπές για ολόκληρο το 2024, οι οποίες ανήλθαν σε 899 GWh.
Μόνο τον Μάιο, οι περικοπές έφτασαν τις 383 GWh, παρά την αύξηση της συνολικής εγχώριας ζήτησης κατά 3,8%. Οι αναλυτές του Green Tank αναφέρουν ότι αυτό αντιστοιχεί σε 14,7% της παραγωγής ΑΠΕ του Μαΐου. Για σύγκριση, τον Μάιο του 2024 οι περικοπές ήταν μόνο 127 GWh, που αντιστοιχούσαν σε 6% της μηνιαίας παραγωγής ΑΠΕ.
Η εισαγωγή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας θα μπορούσε να προσφέρει λύση στο πρόβλημα των περικοπών στην παραγωγή ΑΠΕ. Καθώς οι ρυθμοί των περικοπών συνεχίζουν να είναι υψηλοί και το καλοκαίρι, οι οποίες παραδοσιακά μειώνονταν λόγω της αυξημένης ζήτησης, οφείλονται στη συνεχιζόμενη αύξηση της διείσδυσης πράσινης ενέργειας, κυρίως ηλιακής, στο ενεργειακό μείγμα. Ειδικότερα, η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο, με 565 GWh, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ για τη δεκαετία.
Καμπανάκι κρούει και η SolarPower Europe, που εκπροσωπεί πάνω από 300 οργανισμούς της ηλιακής ενέργειας, καλώντας την ΕΕ να ενισχύσει τις υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, ώστε οι στόχοι για ανάπτυξη των ΑΠΕ μέχρι το 2030 να επιτευχθούν.
Πηγή περιεχομένου: in.gr