Η Ελλάδα κερδίζει τη 2η θέση παγκοσμίως για τις γαλάζιες σημαίες σε παραλίες, διακρίνοντας την ποιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα κατακτήσει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες για τις γαλάζιες σημαίες που απονεμήθηκαν στις παραλίες της, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ο Εθνικός Φορέας του Διεθνούς Προγράμματος Γαλάζιας Σημαίας στην Ελλάδα, την Πέμπτη 15 Μαΐου. Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τις ακτές, τα λιμάνια και τα τουριστικά σκάφη της χώρας που πληρούν αυστηρά περιβαλλοντικά και ποιοτικά κριτήρια. Η Ελλάδα διασφάλισε αυτή τη θέση με 623 παραλίες που έλαβαν βραβείο.
Σημαντικό είναι ότι ο αριθμός των βραβευμένων περιοχών στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο, υπερβαίνοντας συνεχώς τις 600. Η Ελλάδα κατέχει πλέον το 15% όλων των διεθνώς βραβευμένων παραλιών μεταξύ των 52 συμμετεχουσών χωρών. Η Χαλκιδική αναδείχθηκε ως η κορυφαία περιοχή με 93 σημαίες, ενώ η Κρήτη διατηρεί την πρωτοκαθεδρία με 153 σημαίες.
Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή έχει βραβεύσει 4.302 παραλίες, 736 μαρίνες και 158 τουριστικά σκάφη παγκοσμίως στο πλαίσιο του προγράμματος Γαλάζια Σημαία.
Σχετικά με το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία
Ιδρυμένο το 1987, το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές οικοσήμα ποιότητας για παραλίες, μαρίνες και τουριστικά σκάφη. Για να αποκτήσει μια παραλία τη Γαλάζια Σημαία, η ποιότητα του νερού της πρέπει να ταξινομείται ως Εξαιρετική. Οποιαδήποτε χαμηλότερη ταξινόμηση, ακόμα και η Καλή, δεν είναι αποδεκτή σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος. Η διάκριση είναι έγκυρη για ένα χρόνο και πρέπει να ανανεώνεται ετησίως.
Επιπλέον, οι βραβευμένες περιοχές πρέπει να συμμορφώνονται με 33 κριτήρια για παραλίες, 38 για μαρίνες και 51 για σκάφη. Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν την καθαριότητα, την κατάλληλη οργάνωση, την ενημέρωση των επισκεπτών, την ασφάλεια των κολυμβητών και επισκεπτών, την προστασία των ακτών και την περιβαλλοντική ευαισθησία.
Οι σημαντικότερες διεθνείς ταξιδιωτικές εταιρείες θεωρούν τη Γαλάζια Σημαία ως ένδειξη υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και περιβαλλοντικής προστασίας όταν επιλέγουν προορισμούς για τους πελάτες τους. Οι διαχειριστές παραλιών, οι δήμοι, τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα το κάνουν εθελοντικά, πλήρως συνειδητοποιώντας την αξία που προσθέτει στους προορισμούς τους. Το 2017, το πρόγραμμα επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει τουριστικά σκάφη στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, υποστηρίζει ενεργά το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία, αναγνωρίζοντας τον ρόλο του στην προώθηση της περιβαλλοντικής εικόνας της χώρας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr