Η Ελλάδα διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη για τη μακροχρόνια ανεργία, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στη μακροχρόνια ανεργία, διατηρώντας αυτή τη θέση για πάνω από μια δεκαετία και παραμένοντας σημαντικά μπροστά από τους υπόλοιπους εταίρους της στην ΕΕ, σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, η ανεργία στην ΕΕ μειώθηκε σε ιστορικό χαμηλό 5,9% το 2024 για άτομα ηλικίας 15 έως 74 ετών. Αυτό το ποσοστό αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τη στιγμή που η ΕΕ άρχισε να συλλέγει τυποποιημένα δεδομένα το 2009.
Η μακροχρόνια ανεργία, που ορίζεται ως άτομα που είναι χωρίς δουλειά για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες, έπεσε επίσης σε ρεκόρ χαμηλό 1,9%. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει εκτός του κανόνα, με 5,4% του εργατικού της δυναμικού να κατατάσσεται ως μακροχρόνια άνεργοι—πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Ισπανία ακολουθεί με 3,8% και η Σλοβακία με 3,5%.
Παρά τα δυσάρεστα αυτά νούμερα, υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των στοιχείων της Eurostat και αυτών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) της Ελλάδας. Ενώ η Eurostat, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), αναφέρει 257.000 μακροχρόνια ανέργους το 2024, το μητρώο της ΔΥΠΑ δείχνει περισσότερους από 458.000 καταγεγραμμένους ανέργους μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό υποδεικνύει ότι σχεδόν 200.000 μακροχρόνια άνεργοι παραμένουν αόρατοι στις εθνικές και ευρωπαϊκές στατιστικές.
Στο άλλο άκρο, οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας περιλαμβάνουν την Ολλανδία (0,5%), τη Μάλτα (0,7%) και την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία και την Πολωνία (όλες στο 0,8%).
Η ανεργία των νέων στην ΕΕ παρουσίασε ελαφρά αύξηση, φτάνοντας το 14,9% το 2024 από 14,5% την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, η Ελλάδα παρουσίασε βελτίωση: η ανεργία των νέων μειώθηκε στο 22,5%, από 26,7% το 2023 και 50,3% το 2015. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα κατατάσσεται πέμπτη στην ΕΕ για την ανεργία των νέων, πίσω από την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.
Η Eurostat τονίζει επίσης το χάσμα φύλου στην απασχόληση στην Ελλάδα, το οποίο είναι το πιο ευρύ στην ΕΕ. Η ανεργία των γυναικών ανέρχεται στο 12,8%, σε σύγκριση με 8% για τους άνδρες—ένα χάσμα 4,8 ποσοστιαίων μονάδων. Σημειωτέον ότι σε 13 χώρες της ΕΕ, η ανεργία των ανδρών ξεπερνά αυτήν των γυναικών, με τη Λετονία να καταγράφει το υψηλότερο χάσμα (8% έναντι 5%).
Πηγή περιεχομένου: in.gr