Η ενεργειακή πολιτική Ουγγαρίας και Σλοβακίας απέναντι στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Η ενεργειακή πολιτική Ουγγαρίας και Σλοβακίας απέναντι στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Η ανάλυση αποκαλύπτει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της Ουγγαρίας και Σλοβακίας από τη ρωσική ενέργεια, εν μέσω αντιδράσεων στην ΕΕ. Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποδέσμευση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες δεν εγείρουν σοβαρούς κινδύνους ενεργειακής ασφάλειας για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Ωστόσο, θα μπορούσαν να κοστίσουν στις χώρες αυτές εκατοντάδες εκατομμύρια σε κέρδη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύει το Politico. Η ανάλυση, που προέρχεται από το Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας και το CREA, υποδεικνύει ότι οι δύο χώρες διαθέτουν επαρκείς εναλλακτικές επιλογές όσον αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά δεν τις αξιοποιούν. Αντίθετα, έχουν εκμεταλλευτεί τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις για να ενισχύσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά καύσιμα.

Από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν καταβάλει 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ στη Μόσχα από φορολογικά έσοδα μόνο από το αργό πετρέλαιο, ποσό αρκετό για να καλύψει την αγορά 1.800 πυραύλων Iskander-M. Οι δύο χώρες δεν εμφανίζουν ουσιαστικά σημάδια αποσύνδεσης από το ρωσικό αργό, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει θεσπίσει νόμους για αυτόν τον σκοπό.

Αυτή η ανάλυση έρχεται σε μια κομβική στιγμή, καθώς η ΕΕ ετοιμάζει προτάσεις για την πλήρη διακοπή των ενεργειακών δεσμών με τη Ρωσία. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η εν λόγω κίνηση θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές και να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή τους πρόσβαση. Στην ανακοίνωσή τους, οι χώρες επισημαίνουν τα υλικοτεχνικά εμπόδια που θα προκύψουν και προειδοποιούν για υψηλότερες και πιο ασταθείς τιμές ενέργειας.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι οι ανησυχίες των δύο χωρών είναι αβάσιμες, αφού μπορούν να εισάγουν μη ρωσικό πετρέλαιο από την Κροατία και ότι η ενεργειακή εταιρεία MOL έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας αργού πετρελαίου από άλλες πηγές. Αν και υπάρχουν εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου από χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ, η εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα παραμένει ισχυρή.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει να προτείνει νομοθεσία για την αποσύνδεση από τη ρωσική ενέργεια, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Οι διπλωμάτες της ΕΕ εκτιμούν ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία μπορεί να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εν μέσω διαπραγματεύσεων για τις ενεργειακές πολιτικές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play