Η επικίνδυνη εξάρτηση από τις σπάνιες γαίες: Η Ευρώπη αφυπνίζεται στη σκιά της κινεζικής κυριαρχίας

Η επικίνδυνη εξάρτηση από τις σπάνιες γαίες: Η Ευρώπη αφυπνίζεται στη σκιά της κινεζικής κυριαρχίας

Η Ευρώπη αναζητά τρόπους απεξάρτησης από τις σπάνιες γαίες, καθώς οι εμπορικές εντάσεις με την Κίνα αυξάνονται. Η σύνοδος ΕΕ-Κίνας που διεξάγεται στο Πεκίνο σηματοδοτεί τα 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου, ωστόσο η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική από εορταστική. Η Ευρώπη ανησυχεί για τις εμπορικές εντάσεις και τους φόβους που αναμένεται να βγουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν καλύτερη πρόσβαση σε σπάνιες γαίες, κατά τις συνομιλίες τους με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ. Αυτές οι πρώτες ύλες είναι καθοριστικές για την άμυνα και τις προηγμένες τεχνολογίες, με παραδείγματα όπως τα αμερικανικά μαχητικά F-35 που βασίζονται σε αυτά τα μέταλλα για την κατασκευή τους.

Η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σε συνδυασμό με τις περιοριστικές πολιτικές του Πεκίνου, έχει ενισχύσει την ευρωπαϊκή επιθυμία για απεξάρτηση από τις σπάνιες γαίες. Η πρόσβαση σε σπάνιες γαίες θεωρείται ζωτικής σημασίας, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται μήπως γίνουν οι επόμενοι που θα πληγούν από τις κινεζικές αποφάσεις.

Η πρόσφατη απάντηση της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο, με περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, προκάλεσε ανησυχίες στους εμπορικούς εταίρους της, περιλαμβανομένης της Ευρώπης, καθιστώντας την εξαιρετικά ευάλωτη στην κυριαρχία της Κίνας σε αυτόν τον τομέα. Διάφορες οπτικές γωνίες γύρω από το θέμα υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια ουσιαστική εξισορρόπηση στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν αξιόπιστες εναλλακτικές προμήθειες σπάνιων γαιών και επιδιώκουν συνεργασίες για την ενίσχυση των εγχώριων βιομηχανιών τους.

Ωστόσο, η πρόκληση της αμφισβήτησης της κινεζικής κυριαρχίας στις σπάνιες γαίες δεν είναι απλή. Η Κίνα, με την πολυετή πρωτοκαθεδρία της στον τομέα, μπορεί να ελέγχει τις τιμές και να απομακρύνει τους ανταγωνιστές της. Η δημιουργία νέων αλυσίδων εφοδιασμού απαιτεί όχι μόνο νέα ορυχεία, αλλά και ολόκληρα οικοσυστήματα επεξεργασίας και παραγωγής. Αν και οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για διαφοροποίηση των πηγών τους, οι καθυστερήσεις και η ανάγκη συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ αποτελούν σοβαρά εμπόδια.

Καθώς η Ευρώπη καλείται να δράσει πιο επιθετικά για να αποδεσμευτεί από την κινεζική εξάρτηση, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η Κίνα διατηρεί τη δυνατότητα να επηρεάσει σοβαρά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καταλήγοντας έτσι σε έναν καθοριστικό αγώνα για την οικονομική ασφάλεια της περιοχής.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play