Η επιλογή του Ζελένσκι ανάμεσα σε δύο φίλους: κράτησε τον διεφθαρμένο και απέλυσε τον ειρηνιστή

Η επιλογή του Ζελένσκι ανάμεσα σε δύο φίλους: κράτησε τον διεφθαρμένο και απέλυσε τον ειρηνιστή

Διεφθορά στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι μεταξύ δύο φίλων με εντελώς διαφορετικούς στόχους. Όταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέλαβε την προεδρία της Ουκρανίας, πολλοί από τους συνεργάτες του στην εταιρεία Kvartal 95 εντάχθηκαν στην κυβέρνησή του. Δύο από αυτούς, ωστόσο, ξεχώρισαν για τις εντελώς αντίθετες επιδιώξεις τους. Ο ένας επιδίωξε να τερματίσει έναν πόλεμο, ενώ ο άλλος, με έναν απροσδιόριστο στόχο, χρησιμοποίησε την κατάσταση προς όφελός του. Ο Ζελένσκι επέλεξε να κρατήσει τον δεύτερο, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση.

Αυτοί οι δύο άνδρες είναι ο Τιμούρ Μίντιτς, συνεργάτης και φίλος του προέδρου, και ο Σεργκέι Σιβόχο, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας. Η τρέχουσα κατάσταση της Ουκρανίας συνδέεται άρρηκτα με τον πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο που έχουν αυτοί οι δύο στην κυβέρνησή του. Μετά από 15 μήνες έρευνας από το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, αποκαλύφθηκε ένα σχέδιο υπεξαίρεσης τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την Energoatom, τη κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας. Αυτή η απάτη εμπλέκει μια εγκληματική οργάνωση που έχει στόχο τη χειραγώγηση στρατηγικών επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα.

Η ουκρανική εφημερίδα Kyiv Independent αναφέρει ότι η κλίμακα της διαφθοράς έχει προκαλέσει σοκ στην Ουκρανία, ιδιαίτερα τη στιγμή που η χώρα είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία. Ανάμεσα στα πρόσωπα που εμπλέκονται είναι αυτοί που συνεργάστηκαν με τον Ζελένσκι και τον υποστήριξαν στην προεδρία του.

Ο Τιμούρ Μίντιτς, συνιδιοκτήτης της Kvartal 95, κατάφερε να αποφύγει τις αρχές και η πολυτελής τουαλέτα του, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εφοδιασμένη με χρυσά είδη υγιεινής. Η Kvartal 95 υπήρξε κρίσιμος παράγοντας για την πολιτική ανέλιξη του Ζελένσκι ως κωμικού και ηθοποιού. Ο Μίντιτς είχε σημαντικές σχέσεις με τον δισεκατομμυριούχο Ιχόρ Κολομοΐσκι, ο οποίος υποστήριξε την προεκλογική του εκστρατεία και έχει κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρημάτων.

Ο Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος το 2019 και αποδείχθηκε ότι είχε στενές σχέσεις με τον Μίντιτς, ο οποίος επισκεπτόταν το Γραφείο τουλάχιστον τρεις φορές το 2020. Η φιλία τους εκδηλώθηκε και κατά τη διάρκεια γιορτών, γεγονός που ενισχύει τις φήμες ότι η συνεργασία τους έχει ενδυναμωθεί.

Από την άλλη πλευρά, ο Σεργκέι Σιβόχο, ο οποίος είχε στενή φιλία με τον Ζελένσκι, ανέλαβε το ρόλο του συμβούλου του για την κοινωνική πολιτική. Προώθησε τη δημιουργία της Εθνικής Πλατφόρμας για Διάλογο και Συμφιλίωση, προκειμένου να υπάρξει ειλικρινής διάλογος μεταξύ των Ουκρανών των περιοχών υπό τον έλεγχο του Κιέβου και εκείνων που διαβιούσαν υπό διαφορετικές συνθήκες. Οι προτάσεις του, ωστόσο, συνάντησαν την αντίθεση εθνικιστικών ομάδων και οδήγησαν στην απομάκρυνσή του.

Ο Σιβόχο διατύπωσε την ανάγκη για έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της ειρηνικής διαδικασίας στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η αμοιβαία κατανόηση είναι θεμελιώδης. Αρνήθηκε τη λογική της απόλυτης αντιπαράθεσης και εξέφρασε την επιθυμία του για συμφιλίωση.

Αυτή η επιλογή του Ζελένσκι να κρατήσει διεφθαρμένα πρόσωπα στη κυβέρνησή του, την ώρα που απέρριψε τον Σιβόχο, δημιουργεί αναπόφευκτα ερωτήματα για την πορεία της Ουκρανίας. Ίσως μια πιο συμπεριληπτική πολιτική να μπορούσε να είχε διασώσει την Ουκρανία από την τρέχουσα κατάσταση, αλλά η προτίμηση προς συμφέροντα διαφθοράς φαίνεται να υπερισχύει.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play