Η επιρροή της πετροχημικής βιομηχανίας στις διαπραγματεύσεις για τη ρύπανση από πλαστικά

Η επιρροή της πετροχημικής βιομηχανίας στις διαπραγματεύσεις για τη ρύπανση από πλαστικά

Η επιρροή της πετροχημικής βιομηχανίας περιορίζει τις ελπίδες για διεθνή συμφωνία κατά της ρύπανσης από πλαστικά. Ο ΟΗΕ ετοιμάζεται να διοργανώσει την έκτη σύνοδο για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά τον επόμενο μήνα, όμως η παρέμβαση της πετροχημικής βιομηχανίας εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων. Έρευνα του Guardian αποκάλυψε ότι η διαδικασία υπονομεύεται από τη Σαουδική Αραβία και άλλους παραγωγούς πετρελαίου, οι οποίοι κατηγορούνται για παρείσφρηση στις διαπραγματεύσεις. Η καθηγήτρια Οικοτοξικολογίας Μπέθανι Κάρνεϊ Άλμροθ του Πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ στη Σουηδία έχει υποστεί επιθέσεις από στελέχη της βιομηχανίας πλαστικών κατά τη διάρκεια των συνόδων του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να εκφράζει φόβους για την ασφάλειά της. Περίπου 450 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών παράγονται κάθε χρόνο, ποσότητα που θα τριπλασιαστεί ως το 2060 αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις. Η αυξανόμενη ρύπανση από πλαστικά έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με την υγεία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων.

Η βιομηχανία φέρεται να ασκεί επιρροή μέσω της υπερεκπροσώπησης στους διαπραγματευτές, καθώς μόνο στην πέμπτη σύνοδο για την πλαστική ρύπανση, που διεξήχθη στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, συμμετείχαν 220 λομπίστες. Μεγάλες εταιρείες όπως η Dow και η ExxonMobil απέκτησαν πρόσβαση σε κλειστές συζητήσεις με την ενσωμάτωσή τους σε εθνικές αντιπροσωπίες, γεγονός που κλιμακώνει τις ανησυχίες για μεροληψία υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων. Η Σαουδική Αραβία φέρεται να ηγείται ενός πετροχημικού μπλοκ, σε συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν, με στόχο να αποτρέψουν προτάσεις για περιορισμούς στην παραγωγή πλαστικών.

Πέρα από τις προκλήσεις της βιομηχανίας, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) αντιμετωπίζει επικρίσεις για την προσέγγισή του, η οποία συχνά επιτρέπει στους ρυπαντές να επηρεάζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Παρά τις εκκλήσεις 100 χωρών και 1.000 επιστημόνων για την επιβολή ορίων στην παραγωγή πλαστικών, η οργάνωση φαίνεται να αποκλίνει από αυτές τις προτάσεις.

Ενόψει του έκτου γύρου συνομιλιών, 95 χώρες υπογράψαν ένα κείμενο ζητώντας μια φιλόδοξη συνθήκη για τη ρύπανση από πλαστικά, με την Γαλλίδα υπουργό Περιβάλλοντος να προειδοποιεί ότι «τα βουνά πλαστικών απειλούν το μέλλον των παιδιών μας». Η Άλμροθ διατυπώνει αμφιβολίες σχετικά με τις προοπτικές επιτυχίας των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας φόβους ότι η βιομηχανική επιρροή θα καταστήσει τη διαδικασία δύσκολη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play