Η επισιτιστική κρίση θέτει σε σοβαρό κίνδυνο 300 εκατομμύρια ανθρώπους

Η επισιτιστική κρίση θέτει σε σοβαρό κίνδυνο 300 εκατομμύρια ανθρώπους

Η αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας προκαλεί ανησυχία, με 300 εκατομμύρια ανθρώπους να κινδυνεύουν από την πείνα. Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται ανησυχητικά, καθώς σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με θάνατο από την πείνα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων και οι περικοπές στην ανθρωπιστική βοήθεια, σε συνδυασμό με τις κλιματικές και οικονομικές κρίσεις, έχουν οδηγήσει επιπλέον 13,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε χρόνια επισιτιστική ανασφάλεια πέρυσι, όπως αναφέρει ο Guardian.

Είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας αυξάνεται, φθάνοντας τα 295,3 εκατομμύρια σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις (GRFC). Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο – 22,6% – του πληθυσμού των 53 χωρών που αναλύθηκαν από τους εμπειρογνώμονες της GRFC.

Η όξυνση των συγκρούσεων, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και οι βαθιές περικοπές στη χρηματοδότηση έχουν επιδεινώσει την κατάσταση της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας. Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τις χειρότερες μορφές έλλειψης τροφίμων, όπως κατατάσσεται από την Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσεων Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) του ΟΗΕ, έχει υπερδιπλασιαστεί πέρυσι.

Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότεροι από το 95% αυτών των ανθρώπων ζουν στη Λωρίδα της Γάζας ή στο Σουδάν, αν και χώρες όπως η Αϊτή, το Μάλι και το Νότιο Σουδάν έχουν επίσης σημαντικούς πληθυσμούς που υποφέρουν από παρόμοιες ελλείψεις. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από λιμό, θάνατο και υψηλά ποσοστά οξείας υποσιτισμού.

Η κατάσταση στο Σουδάν, όπου ο εμφύλιος πόλεμος έχει κηρυχθεί επισήμως, έχει οδηγήσει περισσότερους από 24 εκατομμύρια ανθρώπους σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Επίσης, στη Λωρίδα της Γάζας, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές συνθήκες πείνας. Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά το κλείσιμο όλων των διαβάσεων προς τη Λωρίδα της Γάζας και την κατάρρευση της εκεχειρίας, με την πρόσβαση σε τρόφιμα να έχει περιοριστεί σημαντικά.

Οι αναλύσεις των εμπειρογνωμόνων της GRFC διαπίστωσαν ότι η επισιτιστική ασφάλεια έχει επιδεινωθεί σε 19 χώρες, κυρίως λόγω συγκρούσεων, όπως αυτές που παρατηρούνται στη Μιανμάρ, τη Νιγηρία και τη Δημοκρατία του Κονγκό. Αυτή η ανασφάλεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής κρίσης και των συνθηκών ξηρασίας σε περιοχές της Αιθιοπίας, της Κένυας και του Αφγανιστάν.

Η δραστική διακοπή της χρηματοδότησης φέτος, ιδίως από την USAID, έχει καταστήσει περισσότερα από 14 εκατομμύρια παιδιά σε χώρες όπως το Σουδάν, η Υεμένη και η Αϊτή, ευάλωτα σε σοβαρό υποσιτισμό και θάνατο. Πριν από αυτές τις περικοπές, είχαν ήδη παρατηρηθεί κρίσεις διατροφής σε σχεδόν τα μισά από τα 53 κράτη που εξετάστηκαν στην έκθεση του GRFC.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play