Η επιστροφή στη φύση: Πώς η εικονική εμπειρία επηρεάζει τη διάθεση μας

Η επιστροφή στη φύση: Πώς η εικονική εμπειρία επηρεάζει τη διάθεση μας

Η εικονική εμπειρία της φύσης μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση μας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Στην Ιαπωνία, η μέθοδος Shinrin Yoku ή λουτρό στο δάσος έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων άγχους. Τώρα, ερευνητές διερευνούν αν η συνειδητή εμβάπτιση στη φύση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική και μέσω εικονικής πραγματικότητας. Η μελέτη τους επικεντρώνεται στο κατά πόσον η θετική επίδραση ενισχύεται όταν ενεργοποιούνται ταυτόχρονα πολλές αισθήσεις.

Για τους σκοπούς της έρευνας, δημιουργήθηκε ένα βίντεο 360° υψηλής ποιότητας που απεικονίζει ένα μεγάλο δάσος έλατου, συνοδευόμενο από φυσικούς ήχους και το άρωμα αιθέριων ελαίων. Οι συμμετέχοντες βίωσαν την εικονική εμπειρία είτε πλήρως, με την ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων, είτε σε περιορισμένη μορφή, όπου οι δασικές εικόνες, ήχοι ή αρώματα παρείχαν μονάχα ένα ερέθισμα.

Οι συμμετέχοντες, σε κατάσταση στρες, έλαβαν μέρος σε μια από τις τέσσερις παραλλαγές του forest bathing. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συνδυασμένη χρήση όλων των αισθητηριακών ερεθισμάτων είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη βελτίωση της διάθεσης και ισχυρότερη αίσθηση σύνδεσης με τη φύση, συγκριτικά με την παρουσίαση μεμονωμένων ερεθισμάτων.

Επιπλέον, παρατηρήθηκαν μικρές βελτιώσεις στη μνήμη εργασίας, η οποία μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε και να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα περιορίζονται σε συγκεκριμένη περιοχή και απαιτούν περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερα δείγματα για την επιβεβαίωσή τους.

Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι οι ψηφιακές εμπειρίες της φύσης έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν συναισθηματική επίδραση, αν και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την πραγματική φύση, δήλωσε η Leonie Ascone, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το University Medical Center Hamburg-Eppendorf (UKE).

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play