Η επαναφορά των Ταλιμπάν στο προσκήνιο αναδεικνύει τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις προσεγγίσεις χωρών όπως η Ινδία και το Ιράν. Η τελευταία περίοδος έχει καταδείξει μια ασυνήθιστα ενεργή διπλωματική δραστηριότητα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, παρά την έλλειψη διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησής του. Αν και ούτε τα Ηνωμένα Έθνη ούτε κανένα από τα κράτη μέλη τους αναγνωρίζουν επίσημα τους Ταλιμπάν, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η διπλωματική τους δράση υποδηλώνει μια πιο ενεργή συμμετοχή στην παγκόσμια πολιτική.
Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ο Μουτάκι έχει συναντηθεί με ξένους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών του Πακιστάν και του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας. Η Ινδία, η οποία προηγουμένως είχε απορρίψει οποιαδήποτε συνεργασία με τους Ταλιμπάν, δείχνει να εξετάζει μια προσεκτική προσέγγιση, λόγω γεωπολιτικών και στρατηγικών παραγόντων.
Επιπλέον, η Ινδία επένδυσε σημαντικά στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν το 2001, υποστηρίζοντας την προηγούμενη κυβέρνηση. Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, η Ινδία αντέδρασε αρχικά με καχυποψία, αλλά πλέον φαίνεται να επαναξιολογεί τη στάση της.
Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις του Πακιστάν με τους Ταλιμπάν παραμένουν περίπλοκες, καθώς το Ισλαμαμπάντ αντιμετωπίζει εσωτερικές προκλήσεις και επιθέσεις από το Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν. Ομοίως, το Ιράν έχει υιοθετήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση, επιδιώκοντας συνεργασία με τους Ταλιμπάν για θέματα ασφάλειας και εμπορίου, αν και οι σχέσεις τους παραμένουν επιφυλακτικές λόγω του παρελθόντος.
Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν τη μεταβαλλόμενη γεωπολιτική σκηνή της περιοχής και τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν για τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ασίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr