Η εξ αποστάσεως εργασία καθορίζει το μέλλον των επιχειρήσεων στην ΕΕ

Η εξ αποστάσεως εργασία καθορίζει το μέλλον των επιχειρήσεων στην ΕΕ

Σημαντικά στοιχεία για την απομακρυσμένη εργασία στην ΕΕ και την επίδρασή της στην επιχειρηματικότητα. Μία στις δύο (52,9%) ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους πραγματοποίησαν συναντήσεις εξ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου. Η αύξηση 2,9 ποσοστιαίων μονάδων από το 2022 υποδηλώνει ότι οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν στα μοντέλα εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 μπορεί να ήρθαν για να παραμείνουν. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, παρατηρείται σημαντική διακύμανση στο ποσοστό των επιχειρήσεων που αξιοποίησαν αυτή τη λειτουργία, με τη Φινλανδία (84,5% των επιχειρήσεων), τη Σουηδία (79,1%), τη Δανία (78,5%) και το Βέλγιο (70,1%) να καταγράφουν τα υψηλότερα μερίδια. Στην αντίθετη πλευρά, οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά είναι η Βουλγαρία (32,4%), η Ουγγαρία (33,5%), η Λετονία (34,0%) και η Ρουμανία (34,9%). Στην Ελλάδα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν εξ αποστάσεως επικοινωνία ανήλθε σε 32,94%, τοποθετώντας τη χώρα στην έβδομη θέση από το τέλος της σχετικής κατάταξης.

Τα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την εξ αποστάσεως πρόσβαση αξιολογούν την τεχνολογική ετοιμότητα των επιχειρήσεων να παρέχουν στους υπαλλήλους τους την πρόσβαση σε τρεις τύπους επιχειρηματικών πόρων: το σύστημα email, τα έγγραφα και τις επιχειρηματικές εφαρμογές ή το λογισμικό της επιχείρησης. Το 2024, στην ΕΕ, 6 στις 10 επιχειρήσεις (60,2%) με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους προσέφεραν και τους τρεις τύπους απομακρυσμένης πρόσβασης στο προσωπικό τους.

Όσον αφορά το μέγεθος των επιχειρήσεων, το 91,9% των μεγάλων επιχειρήσεων (με 250 ή περισσότερους υπαλλήλους) προσέφεραν και τους τρεις τύπους απομακρυσμένης πρόσβασης στους υπαλλήλους τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μεσαίες επιχειρήσεις (50 έως 249 υπαλλήλους) ήταν 78,2% και για τις μικρές επιχειρήσεις (10 έως 49 υπαλλήλους) 56,0%.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι οι πρωτοπόροι στην προσφορά απομακρυσμένης πρόσβασης σε όλους τους τύπους επιχειρηματικών πόρων. Σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις προσέφεραν απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα email (97,8%), σε έγγραφα (π.χ. αρχεία, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις) (94,9%) και σε επιχειρηματικές εφαρμογές ή λογισμικό (π.χ. λογιστικά, πωλήσεις) (93,1%).

Στις μεσαίες επιχειρήσεις, το 92,2% παρείχε απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα email, το 83,9% στα έγγραφα και το 82,0% στις επιχειρηματικές εφαρμογές. Αντίθετα, οι μικρές επιχειρήσεις παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά, με το 78,5% να παρέχει απομακρυσμένη πρόσβαση στο email, το 65,5% σε έγγραφα και το 61,8% σε επιχειρηματικές εφαρμογές.

Η σύγκριση με το 2022 δείχνει αύξηση σε όλους τους τύπους πρόσβασης, με την πιο σημαντική αύξηση στις μικρές επιχειρήσεις για την πρόσβαση σε εταιρικά έγγραφα (+4,6 ποσοστιαίες μονάδες).

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play