Η Γαλλία προειδοποιεί το Ισραήλ για τις νέες οικιστικές του σχέσεις στη Δυτική Όχθη

Η Γαλλία προειδοποιεί το Ισραήλ για τις νέες οικιστικές του σχέσεις στη Δυτική Όχθη

Η Γαλλία καλεί το Ισραήλ να αποσύρει το σχέδιο κατασκευής οικισμών στη Δυτική Όχθη, εν μέσω διεθνούς ανησυχίας. Η Γαλλία απηύθυνε σήμερα έκκληση στο Ισραήλ να ακυρώσει το σχέδιο του για την οικοδόμηση 3.400 κατοικιών στη Δυτική Όχθη, το οποίο θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Η απόφαση των ισραηλινών αρχών να προχωρήσουν στην επικύρωση του οικιστικού σχεδίου Ε1, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 3.000 κατοικίες ανατολικά της Ιερουσαλήμ, έχει καταδικαστεί με αυστηρότητα από το Παρίσι.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ζήτησε την Πέμπτη να επιταχυνθεί η κατασκευή των 3.400 κατοικιών στη Δυτική Όχθη, καθώς και να προσαρτηθεί αυτή η παλαιστινιακή περιοχή, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967. Αυτή η κίνηση έρχεται σε απάντηση στις δηλώσεις άλλων χωρών που σκοπεύουν να αναγνωρίσουν ένα Κράτος της Παλαιστίνης. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα διέκοπτε τη Δυτική Όχθη στα δύο, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στη δυνατότητα επίτευξης λύσης δύο κρατών, η οποία είναι κρίσιμη για την ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας και με την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, εξετάζουν το ενδεχόμενο αναγνώρισης ενός Κράτους της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο. Η Γαλλία, επισημαίνει πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της για να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ, προκειμένου να σταματήσει τις εποικιστικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων νέων κυρώσεων εναντίον όσων ευθύνονται.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play