Η Γαλλία αναδεικνύεται ως ηγέτιδα δύναμη στον ευρωπαϊκό επανεξοπλισμό με ραγδαία αύξηση των εξαγωγών όπλων. Όταν συζητάμε για τον ευρωπαϊκό επανεξοπλισμό, η προσοχή των επενδυτών και των οικονομολόγων επικεντρώνεται συνήθως στη Γερμανία. Ο νέος καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, έχει υποσχεθεί την οικοδόμηση του μεγαλύτερου στρατού στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη χώρα στην καρδιά της ηπείρου που έχει καθιερωθεί ως ηγέτιδα δύναμη στον αμυντικό τομέα: η Γαλλία. Η Γαλλία εξάγει από μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια, έως ραντάρ, ελικόπτερα και πυροβολικό, ενώ προσφέρει και πλήρες πακέτο εκπαίδευσης και υποστήριξης.
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν σχεδόν το 49% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων, η Γαλλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας μάλιστα τη Ρωσία και την Κίνα. Το 2024, οι γαλλικές εξαγωγές όπλων ανήλθαν σε 18 δισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με το SIPRI, η Γαλλία κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία να διπλασιάσει τις εξαγωγές της, ξεπερνώντας τη Ρωσία στον τομέα των οπλικών συστημάτων. Στην Ινδία, τον μεγαλύτερο πελάτη της, μαχητικά Rafale περιπολούν ήδη τον εναέριο χώρο στο Κασμίρ, ενώ πρόσφατα η χώρα παρήγγειλε άλλα 26 αεροσκάφη αξίας 7,4 δισ. δολαρίων.
Η γαλλική βιομηχανία είναι επίσης έτοιμη να εκμεταλλευτεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα επανεξοπλισμού, χάρη στην τεχνογνωσία και την αυτάρκειά της, με την ικανότητα να παράγει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από πυραύλους Mistral έως τα Rafale. Ανάμεσα στις 15 μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες στην Ευρώπη, η Γαλλία φιλοξενεί πέντε. Το κράτος διατηρεί στρατηγικό έλεγχο σε σημαντικές εταιρείες, όπως η Thales και η Naval Group, ενισχύοντας έτσι το ενιαίο αμυντικό οικοσύστημα. Παρά τις πιέσεις που μπορεί να προκύψουν λόγω οικονομικών κρίσεων, η Γαλλία παραμένει σε πλεονεκτική θέση για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr