Η Γαλλία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στον προϋπολογισμό, καθώς ο Εντουάρ Φιλίπ απορρίπτει τη στήριξή του. Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την Γαλλία, καθώς το 2025 ενδέχεται να ολοκληρωθεί χωρίς προϋπολογισμό, λόγω της δήλωσης του πρώην στενού συνεργάτη του Εμανουέλ Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, ότι δεν θα ψηφίσει την κοινωνική ασφάλιση. Η πίεση προς τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί εντείνεται, καθώς εκείνος δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, και οι Συντηρητικοί, υπό την ηγεσία του Μπρουνό Ρεταγιό, τον καλούν να παρακάμψει το κοινοβούλιο για να περάσει το νομοσχέδιο.
Το κόμμα Ορίζοντες του Εντουάρ Φιλίπ έχει 34 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση. Ο Φιλίπ δήλωσε ότι οι βουλευτές του είτε θα καταψηφίσουν είτε θα απέχουν από την ψηφοφορία, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν συμβάλλει στην ουσιαστική μείωση του γαλλικού ελλείμματος. Σήμερα, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας ανέρχεται σε 3,4 τρισ. ευρώ, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να αναμένεται να φτάσει το 5,4% του ΑΕΠ το 2025. Ο Λεκορνί δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους στοχεύει να μειώσει αυτό το ποσοστό σε κάτω από 5%.
Ωστόσο, ο Λεκορνί, ηγούμενος μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, έχει υποσχεθεί ότι δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να περάσει τον προϋπολογισμό παρακάμπτοντας τη Βουλή. Η δέσμευση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερότητας της κυβέρνησής του, ειδικά μετά από δύο προτάσεις μομφής που αντιμετώπισε. Η αντίσταση στις πιέσεις του Ρεταγιό είναι κρίσιμη, καθώς η αντιπολίτευση προειδοποιεί με νέα πρόταση μομφής.
Ο Εντουάρ Φιλίπ βλέπει την αποχή του από την ψηφοφορία για την κοινωνική ασφάλιση ως στρατηγική κίνηση ενόψει των μελλοντικών εκλογών. Η ανάλυση της Monde επισημαίνει τη ρήξη με τον Μακρόν που χρονολογείται από το 2020, και υπογραμμίζει την ανάγκη του Φιλίπ να διαφοροποιηθεί από τον αποδυναμωμένο πρόεδρο. Με τις δημοσκοπήσεις να τον τοποθετούν σε δύσκολη θέση απέναντι στον υποψήφιο της ακροδεξιάς, Ζορντάν Μπαρντελά, ο Φιλίπ προσπαθεί να ανακτήσει έδαφος.
Η απόφαση του Φιλίπ να μην υποστηρίξει τον κοινωνικό προϋπολογισμό έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Ο Λοράν Βοκιέ, πρόεδρος των βουλευτών της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς, δήλωσε ότι η πράξη του αυτή υπονομεύει τη θεσμική τάξη. Υπουργός της κυβέρνησης αντέτεινε με οξύτητα στην ανακοίνωση του Φιλίπ, χαρακτηρίζοντάς την παραλογισμό.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
