Η Google DeepMind αναπτύσσει μοντέλο ΑΙ που αποκαθιστά αρχαίες επιγραφές και προάγει την αρχαιολογία. Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε η Google DeepMind, ονομάζεται Aeneas, και έχει τη δυνατότητα να συμπληρώνει τα χαμένα τμήματα αρχαίων λατινικών επιγραφών, καθώς και να προσδιορίζει τη χρονολογία και την προέλευσή τους. Αυτό το εργαλείο φέρνει μια νέα διάσταση στην αρχαιολογία και την επιγραφική, επιταχύνοντας τη διαδικασία αποκατάστασης των κειμένων . Ο Γιάννης Ασσαέλ της DeepMind, ο οποίος συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε το μοντέλο αυτό, το οποίο πήρε το όνομά του από τον ήρωα της Τροίας Αινεία.
Για την αποκατάσταση και τη χρονολόγηση αρχαίων επιγραφών, οι ιστορικοί βασίζονται στη σύγκριση με κείμενα που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Χάρη στη δυνατότητά του να συγκρίνει φθαρμένες επιγραφές με χιλιάδες παραδείγματα, το Aeneas επιταχύνει σημαντικά αυτή την απαιτητική διαδικασία . Σύμφωνα με ανακοίνωση της Google, το μοντέλο εκπαιδεύτηκε με την ανάλυση σχεδόν 180.000 επιγραφών από τον ρωμαϊκό κόσμο, όπου σε περίπου 5% των περιπτώσεων υπήρχαν συνοδευτικές φωτογραφίες.
Το Aeneas διαθέτει τρία υποσυστήματα που του επιτρέπουν να λειτουργεί αποτελεσματικά: το πρώτο υποσύστημα προβλέπει τα αποσπάσματα που λείπουν, το δεύτερο καθορίζει την προέλευση του κειμένου και το τρίτο εκτιμά την ηλικία του. Η δυνατότητα του Aeneas να ανακτά αντίστοιχα κείμενα από μια εκτενή βάση δεδομένων σε ελάχιστο χρόνο, είναι καθοριστική για την επιστημονική έρευνα.
Προκειμένου να εκτιμηθεί η αξιοπιστία του, το μοντέλο συγκρίθηκε με 23 επιγραφολόγους και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, με το μοντέλο να έχει μικρές αποκλίσεις στις εκτιμήσεις της ηλικίας σε σύγκριση με τους ειδικούς. Η τεχνολογία αυτή έχει πλέον επεκταθεί και σε άλλα έργα, όπως η εφαρμογή της στο σύστημα Ithaca για την ανάλυση αρχαίων ελληνικών κειμένων.
Η Google έχει επιβεβαιώσει ότι το Aeneas μπορεί να εκπαιδευτεί και σε άλλες γλώσσες και είδη κειμένων, γεγονός που προοιωνίζει νέα εξελιγμένα εργαλεία για ιστορικούς και αρχαιολόγους στο μέλλον.
Πηγή περιεχομένου: in.gr