Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και η διάβρωση εντείνεται. Η Αλεξάνδρεια, μια πόλη με πλούσια ιστορία που χρονολογείται από το 331 π.Χ., αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η διάβρωση των ακτών επηρεάζουν άμεσα την πόλη, που ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο. Σύμφωνα με ειδικούς, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο έντονες στη Μεσόγειο, με την Αλεξάνδρεια να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κρίσης.
Η 50χρονη Εμάν Μαμπρούκ, κάτοικος της Αλεξάνδρειας, παρατηρεί καθημερινά την αλλαγή στην παραλία όπου έπαιζε ως παιδί. Η θάλασσα πλησιάζει, τα κτίρια δείχνουν ρωγμές, και κάθε χρόνο, περίπου 40 παραθαλάσσια κτίρια καταρρέουν, ενώ πριν από 10 χρόνια κατέρρεε μόνο ένα κατά μέσο όρο. Η Αλεξάνδρεια, που είχε επιβιώσει από πληθώρα επιθέσεων και καταστροφών στο παρελθόν, τώρα αντιμετωπίζει τον αόρατο εχθρό της κλιματικής αλλαγής.
Η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου αυξάνεται, με αποτέλεσμα την ταχύτερη διάβρωση των ακτών. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το αλμυρό νερό εισχωρεί στα θεμέλια των κτιρίων, με την έκταση του προβλήματος να είναι σοβαρή. Μια μελέτη υποδεικνύει ότι η ακτογραμμή της Αλεξάνδρειας έχει υποχωρήσει κατά μέσο όρο 3,5 μέτρα ετησίως τα τελευταία 20 χρόνια.
Αν και οι λόγοι είναι παγκόσμιοι, οι επιπτώσεις είναι τοπικές. Ο Αχμέτ αλ-Άσρι, κάτοικος της Αλεξάνδρειας, αναφέρει ότι οι άνθρωποι βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σε απάντηση στο πρόβλημα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη δημιουργία κυματοθραυστών και άλλων μέτρων προστασίας. Ωστόσο, το μέλλον της Αλεξάνδρειας παραμένει αβέβαιο, με 7.500 κτίρια να έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα και νέα να κατασκευάζονται.
Η παραλιακή ζώνη της Αλεξάνδρειας είναι η πιο ευάλωτη στη Μεσόγειο, με περίπου 2% του οικιστικού αποθέματος να κρίνεται μη ασφαλές. Οι συνεχείς αλλαγές στην περιοχή και η αυξανόμενη πληθυσμιακή πίεση προσθέτουν ακόμα περισσότερους κινδύνους στην ιστορική αυτή πόλη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr