Η ιστορική άνοδος του χρυσού στα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών: Ξεπέρασε το ευρώ

Η ιστορική άνοδος του χρυσού στα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών: Ξεπέρασε το ευρώ

Ο χρυσός υπερβαίνει το ευρώ στα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών, φτάνοντας ιστορικά επίπεδα λόγω των ρεκόρ αγορών και αυξήσεων τιμών. Ο χρυσός έχει πλέον καταστεί το δεύτερο πιο σημαντικό αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο παγκοσμίως για τις κεντρικές τράπεζες, προσπερνώντας το ευρώ, εξαιτίας των ρεκόρ στις αγορές και της ανόδου των τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το πολύτιμο μέταλλο αντιπροσώπευε το 20% των παγκόσμιων επίσημων αποθεματικών πέρυσι, ξεπερνώντας το 16% του ευρώ. Το δολάριο, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να κατέχει τη μεγαλύτερη μερίδα, φτάνοντας το 46%.

Η στήριξη των κεντρικών τραπεζών προς τον χρυσό συνεχίζεται με ρυθμό ρεκόρ, καθώς προβλέπεται ότι το 2024 θα αποκτήσουν περισσότερους από 1.000 τόνους χρυσού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το ένα πέμπτο της συνολικής παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής. Η συνολική ποσότητα που διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες φτάνει τώρα τους 36.000 τόνους, σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 1965, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Η αύξηση της τιμής του χρυσού κατά 30% πέρυσι συντέλεσε στην αύξηση του μεριδίου του στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα. Από την αρχή του έτους, η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 27%, αγγίζοντας τα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά. Οι επενδυτές θεωρούν τον χρυσό ασφαλές περιουσιακό στοιχείο με υψηλή ρευστότητα, παρόλο που η αποθήκευσή του είναι κοστοβόρα και δεν αποφέρει τόκους.

Τα τελευταία χρόνια, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τα αποθεματικά τους, μειώνοντας την εξάρτησή τους από το δολάριο, εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών. Η ζήτηση χρυσού αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, καθώς οι χώρες στρέφονται σε αυτόν για να προστατευθούν από τις κυρώσεις.

Μια έρευνα που διεξήχθη σε 57 κεντρικές τράπεζες αποκάλυψε ότι οι κυρώσεις και η επιθυμία για λιγότερη εξάρτηση από το δολάριο είναι καθοριστικοί παράγοντες για την αύξηση της ζήτησης χρυσού. Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αποκτούν χρυσό, με σημαντικές αλλαγές να παρατηρούνται στις στρατηγικές τους, ιδίως από χώρες κοντά στην Κίνα και τη Ρωσία.

Η ΕΚΤ τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης συνθηκών για την ενίσχυση της διεθνούς χρήσης του ευρώ, τονίζοντας ότι η διατήρηση και η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του απαιτεί προσεκτική πολιτική και προσαρμογές στο νομισματικό σύστημα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play