Η ιστορική μάχη του Επιταφίου και η τραγική αφορμή της Θεσσαλονίκης

Η ιστορική μάχη του Επιταφίου και η τραγική αφορμή της Θεσσαλονίκης

Αναδείξτε τη σημασία των γεγονότων της Θεσσαλονίκης το 1936 και την πολιτιστική κληρονομιά του Επιταφίου. Η 8η και 9η Μαΐου του 1936 υπήρξαν καθοριστικές ημέρες για τη Θεσσαλονίκη, η οποία, εν μέσω εκτεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων των καπνεργατών και άλλων εργατικών σωματείων, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς αιματοχυσίας. Τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τον Γιάννη Ρίτσο και θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής ποίησης. (span id=key001) Στην πρωθυπουργία βρίσκεται ο Ιωάννης Μεταξάς, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα θα καταλύσει το πολίτευμα και θα εγκαθιδρύσει δικτατορία.

Τα ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ της 10ης Μαΐου 1936 αναφέρουν: «Τα χθεσινά γεγονότα της Θεσσαλονίκης υπήρξαν πολύ χειρότερα και πολύ θλιβερώτερα από τα προχθεσινά. Νεκροί πολλοί έπεσαν και οι τραυματίες είναι ακόμη περισσότεροι.» (span id=key002) Ο εργατικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες, κατέκλυσε τις οδούς για την κηδεία των θυμάτων της αιματοχυσίας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με στρατιωτικά αυτοκίνητα στο νεκροταφείο της Ευαγγελιστρίας. Οι απεργοί και ο κόσμος συγκεντρώθηκαν στις διασταυρώσεις των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, δημιουργώντας μια μαζική διαδήλωση με συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας, οι κώδωνες όλων των εκκλησιών ηχούσαν πενθίμως, καθώς ο αριθμός των παρευρισκομένων ξεπέρασε τις 80.000. Αυτή η θλιβερή στιγμή καθόρισε την πορεία της ελληνικής τέχνης και πολιτικής, ανοίγοντας νέους δρόμους στη μελοποίηση της υψηλής ποίησης, όπως αυτή του Ρίτσου. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ερωτώμενος για τον Επιτάφιο, δήλωσε πως η μάχη γύρω από τη μελοποίηση αυτής της ποίησης ανέδειξε ερωτήματα γύρω από την ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play