Η κατανάλωση επιβραδύνεται καθώς οι Έλληνες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα

Η κατανάλωση επιβραδύνεται καθώς οι Έλληνες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα

Αναλύσεις για την επιβράδυνση της κατανάλωσης στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες αναζητούν οικονομικές λύσεις λόγω πληθωρισμού. Η κατανάλωση στην Ελλάδα έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, με τους πολίτες να μειώνουν τις επισκέψεις τους σε φούρνους, κρεοπωλεία και μανάβικα, καθώς αναζητούν εκπτώσεις στα σούπερ μάρκετ και ψάχνουν ρούχα σε καταστήματα δεύτερης χρήσης, σύμφωνα με δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Οι ελληνικές νοικοκυρές, πιεσμένες από τις διαρκείς υψηλές τιμές, επιλέγουν οικονομικότερες λύσεις για τα καθημερινά τους έξοδα.

Η κατανάλωση σημειώνει πτώση καθώς τα νοικοκυριά παραμένουν υπό πίεση από τις παρατεταμένες αυξήσεις τιμών. Η λιανική εμπορία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 κατέγραψε μέτρια ανάπτυξη, με τον τζίρο να αυξάνεται μόλις κατά 0,6% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η αύξηση αυτή δεν αντισταθμίζει τη δραματική αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος ανέβηκε τέσσερις φορές ταχύτερα, φτάνοντας το 2,6% κατά την ίδια περίοδο.

Σε απόλυτους αριθμούς, ο τζίρος λιανικής έφτασε περίπου τα 16,16 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 10 δισεκατομμύρια αφορούν τρόφιμα, οχήματα και καύσιμα. Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2024, κατά το οποίο παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης λόγω των γιορτών, η κατανάλωση παρουσίασε πτώση 16,6% (σε σύγκριση με 15,9% το 2024).

Οι πιο ανησυχητικές ενδείξεις προέρχονται από το γεγονός ότι περισσότερο από το ήμισυ των λιανικών τομέων (27 από τους 43 που παρακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ) παρουσίασε μείωση τζίρου, με ορισμένους τομείς να φτάνουν έως και -14,6%. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδόν όλες οι κατηγορίες λιανικής καταγράφηκαν με πτώση τζίρου, κάποιες περιπτώσεις αγγίζοντας το -55%.

Αντίθετα, οι τομείς που σημείωσαν ανάπτυξη περιλάμβαναν καταστήματα δεύτερης χρήσης (+30,7%) και εμπορεύματα ένδυσης και υπόδησης που πωλούνται σε υπαίθριες αγορές. Αυτό υποδηλώνει ότι οι Έλληνες, υπό την πίεση της διαρκούς πληθωριστικής πίεσης, στραφούν σε πιο οικονομικές επιλογές για ευέλικτα έξοδα (ρούχα, παπούτσια, οικιακά είδη).

Η αυξανόμενη τάση καταναλωτών να προτιμούν καταστήματα δεύτερης χρήσης, συχνά με φθαρμένα ρούχα, αναδεικνύει την αναγκαιότητα των τοπικών επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς. Σημειώνεται ότι ένα μέρος της αύξησης του τζίρου στις υπαίθριες αγορές οφείλεται επίσης στην υποχρέωση των προμηθευτών να δέχονται πληρωμές με κάρτα.

Αν και οι προσφορές στις χειμερινές εκπτώσεις είναι προφανείς, οι περισσότεροι εξειδικευμένοι καταστηματάρχες όχι μόνο δεν επωφελήθηκαν αλλά είδαν σημαντική μείωση του τζίρου τους. Η πτώση αυτή είναι πιο έντονη στα καταστήματα υποδημάτων, με ετήσια πτώση 7,2%. Στην πραγματικότητα, ο ανταγωνισμός προέρχεται ολοένα και περισσότερο από το εξωτερικό, καθώς διαδικτυακές πλατφόρμες εκτός Ελλάδας κατακτούν την αγορά με ανταγωνιστικές τιμές.

Μια ακόμη ανησυχητική τάση αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), που θεωρούνται ο πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. Ο τζίρος σε όλες τις ΜΜΕ του λιανικού εμπορίου το πρώτο τρίμηνο του 2025 έφτασε περίπου τα 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση 2,1% από 9,42 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η ανακατανομή της κατανάλωσης φαίνεται να ευνοεί τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, καθώς οι σούπερ μάρκετ καταγράφουν αύξηση του τζίρου κατά 3,9% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, φτάνοντας συνολικά τα 4,37 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι καταναλωτές δεν περιορίζονται μόνο σε μη αναγκαία έξοδα για να μπορέσουν να αγοράσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά αποφεύγουν και τις επισκέψεις στους τοπικούς μανάβηδες, κρεοπωλεία και φούρνους.

Η μείωση του τζίρου σχεδόν όλων των ειδών εξειδικευμένων καταστημάτων τροφίμων δείχνει τη σημαντική πτώση των πωλήσεων, ενώ άλλες κατηγορίες που έχουν περικοπεί από τα νοικοκυριά περιλαμβάνουν τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και καταναλωτικής ηλεκτρονικής (-14,6%), τα καταστήματα οικιακών ειδών (-3,7%), τα καταστήματα χαλιών (-4,8%) και τα καταστήματα υποδημάτων (-7,2%). Η κατανάλωση έχει μεταβληθεί, με τη ραγδαία εξάπλωση των καταστημάτων δεύτερης χρήσης να ανησυχεί τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές, ιδίως στον τομέα της ένδυσης, που βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.

Η Ένωση Εμπόρων Αθηνών έχει ήδη ζητήσει από την DIMEA να ερευνήσει το ζήτημα, ισχυριζόμενη ότι αντιμετωπίζουν άδικο ανταγωνισμό. Με τη διάλυση της DIMEA και την ενοποίησή της σε μια νέα οντότητα, αναμένεται να διατηρηθεί η ευθύνη για την παρακολούθηση της αγοράς δεύτερης χρήσης. Οι καταναλωτές, κυρίως οι νεότεροι, προτιμούν αυτά τα καταστήματα, γνωστά ως thrift shops, καθώς αποφεύγουν τη μόδα γρήγορης κατανάλωσης και επιδιώκουν να δημιουργήσουν το δικό τους στυλ με οικονομικό προϋπολογισμό.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play