Η καθοριστική στήριξη της Κίνας στο Πακιστάν που οδήγησε στην ήττα των ινδικών μαχητικών

Η καθοριστική στήριξη της Κίνας στο Πακιστάν που οδήγησε στην ήττα των ινδικών μαχητικών

Η Κίνα προσφέρει στρατηγική υποστήριξη στο Πακιστάν, με καθοριστική συμβολή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του. Το γεγονός ότι η Ινδία χρησιμοποίησε ένα ευρύ φάσμα διαστημικών μέσων για να επιτεθεί στο Πακιστάν στις 7 Μαΐου είναι γνωστό, αλλά η ατυχία της προήλθε από το γεγονός ότι το ίδιο όπλο οδήγησε σε ένα φιάσκο για την ινδική αεροπορία. Η βοήθεια της Κίνας ήταν καθοριστική για την ανατροπή των αεροπορικών ισορροπιών στην περιοχή.

Σύμφωνα με αναφορές, η ινδική αεροπορία υπέστη σημαντικές απώλειες, χάνοντας τουλάχιστον τρία μαχητικά αεροσκάφη Rafale, το καμάρι του στόλου της, κατά τη διάρκεια των αερομαχιών με τα κινεζικής προέλευσης πακιστανικά μαχητικά. Για την εκτέλεση της Επιχείρησης Sindoor, η Ινδία στηρίχθηκε σε 9 με 11 στρατιωτικούς δορυφόρους που διαθέτει, ενώ παράλληλα αντλούσε δεδομένα και από έναν παγκόσμιο εμπορικό φορέα καθώς και από την αμερικανική Maxar.

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, βοήθησε το Πακιστάν να αναβαθμίσει τα συστήματα αεράμυνάς του και να επανακαθορίσει τις θέσεις των δορυφόρων του, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η βρετανική Telegraph. Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Πακιστάν περιλάμβανε αναδιοργάνωση των συστημάτων ραντάρ και αεράμυνας για παρακολούθηση των κινήσεων της ινδικής στρατιωτικής αεροπορίας.

Ο γενικός διευθυντής του ινδικού Κέντρου Μελετών Πολέμου, Ασόκ Κουμάρ, επεσήμανε ότι οι Κινέζοι στρατιωτικοί σύμβουλοι διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της δορυφορικής κάλυψης πάνω από την Ινδία μετά από τρομοκρατική επίθεση που είχε σημειωθεί στις 22 Απριλίου.

Επιπλέον, το Πακιστάν χρησιμοποίησε κινεζικά μαχητικά J-10C και τον πύραυλο PL-15, ο οποίος δεν είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί σε μάχη, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες στους αντιπάλους του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.

Η στρατηγική βοήθεια της Κίνας προς το Πακιστάν επεκτάθηκε σε στρατηγικές δοκιμές των αμυντικών τεχνολογιών στην περιοχή των Ιμαλαΐων. Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την εν λόγω συνεργασία και τη χρήση του εξοπλισμού της.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play